"Semlor är det största och mest älskvärda bakverket"

Semlornas tid är här. Nicklas Lind, som arbetat som bagare och konditor sedan 1986, är i full färd med att göra semlor.

"När fettisdagen kommer så är det bara att se till att man är utvilad och på alerten", säger Nicklas Lind på Café condis och bageri i Luleå.

"När fettisdagen kommer så är det bara att se till att man är utvilad och på alerten", säger Nicklas Lind på Café condis och bageri i Luleå.

Foto: Privat

Luleå2022-02-12 09:00

Ägaren av Café condis och bageri i Luleå får ibland återvända för att göra fler semlor för dagen då de sålde slut.

– När man tror att dagen är slut så är den inte det, säger Nicklas Lind.

Vad är rekordet för en dag?

– 10 000 semlor, plus minus 100. Det kan ha varit någon gång vid 1997. Då levererade vi till nästan alla butiker i Luleå.

Förra året hamnade ni på en delad första plats i testet tillsammans med Börje Olssons konditorier. Hur kändes det?

– Känslan att äntligen få vinna årets test var riktigt roligt. Vi brukar ligga på 3-5 plats.

Hur går årets säsong?

– Den kom igång med en riktig rivstart. Vi gör 400–500 semlor om dagen och ungefär 1 000 stycken till helgen. Det är tur att man har världens bästa personal till hjälp. När fettisdagen kommer så är det bara att se till att man är utvilad och på alerten. Den dagen firas med 20 timmars jobb. Då ska det göras cirka 6 000–7 000 stycken. Efter den dagen är man hyfsad mör och riktigt nöjd över insatsen. Sedan blir det bruna bönor och ett par semlor till dessert. Jag gillar slutet av den dagen bäst, när man får lägga sig i sängen och sova.

Vad betyder semmelsäsongen?

– Semlor är det största och mest älskvärda bakverket på alla sätt. Utan dem så skulle nog många bagerier ha det tufft. Sedan är det ju det godaste bakverket också.

Det låter som att du tycker om semlor?

– Ja, man får mersmak. Jag är stormförtjust och det börjar synas med åren, säger Nicklas Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om