SD-politiker: "Akuta åtgärder krävs"

Regionledningen måste snarast kalla till krismöte. "Situationen är akut – det är oacceptabelt", säger Marianne Sandström (SD) om krisen på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Marianne Sandström, SD:s gruppledare i regionfullmäktige, säger att väntetiderna kan leda till att patienter far illa. (Arkivbild)

Marianne Sandström, SD:s gruppledare i regionfullmäktige, säger att väntetiderna kan leda till att patienter far illa. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström/Frilans

LULEÅ2019-07-17 09:28

Personalbrist och semestertider, med indragna vårdplatser, har i sommar lett till att 60 procent av dem som sökt akut vård tvingats vänta i över fyra timmar.

Oppositionsrådet Marianne Sandström konstaterar att den nya ledningen inte fått till den förändring som utlovades.

– De använde ordet verkstad verbalt i valrörelsen, men än har vi inte sett till det. I det här läget borde regionledningen bjuda in oppositionen till ett krismöte för att diskutera vad som kan göras.

LÄS OCKSÅ: "Akutkris på Sunderby sjukhus"

SD:aren menar också att ledningen borde ha dragit lärdomar från förra sommaren.

– Man borde ha kunnat förutse att det skulle bli likadant om man gjorde likadant som då.

Region Norrbotten vill vara en attraktiv arbetsgivare. Men personalens vittnesmål i sociala medier ger en annan bild – en hårt pressad personalstyrka som knappt hinner med att ta toalettpauser.

– En arbetsmiljö som detta gör att regionen inte ses som en attraktiv arbetsgivare. Vi riskerar att förlora kompetens som vi inte har råd att mista. Personalen kan drabbas av arbetsrelaterad ohälsa som stress och i värsta fall utmattningssyndrom.

Att lägga ansvaret på akutens enhetschef Mattias Morin är inte tillfredställande, enligt henne.

– Akuta åtgärder krävs. Men man rycker bara på axlarna och räknar med att det ska lösa sig efter sommaren, risken finns att det blir likadant sommaren 2020.

Kalixpolitikern menar att det finns åtgärder att vidta både på kort och lång sikt. Stängningen av jourcentralen på Stadsviken är, enligt henne, en av anledningarna till den höga belastningen på akuten.

– Det behövs en jourcentral och öppettider inom primärvården måste utökas. Samarbetet måste stärkas mellan de olika sjukhusen i länet och mer krut måste läggas på att informera om 1177, säger hon och tillägger att det absolut viktigaste är att man lyssnar in personal och patienter och försöker hitta lösningar.

Hon är övertygad om att det skulle ha gått att lösa säng- och matbristen med lite planering – om viljan funnits där.

Oppositionsrådet konstaterar också att det, trots krisen, är tyst från den politiska majoriteten.

– Vi har inte fått någon information om hur de hanterat situationen. Vi i regionledningen är heltidsarvoderade och ska vara tillgängliga även sommartid. Situationen borde föranleda ett krismöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!