SD ökade kraftigt – men blev inte näst störst

Målet att bli näst största parti på riksplanet nåddes inte – men Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val någonsin och gick starkt framåt även lokalt i Piteå.

SD:s ordförande i partidistriktet  firade framgångarna i riksdagsvalet på en valavaka i Luleå.

SD:s ordförande i partidistriktet firade framgångarna i riksdagsvalet på en valavaka i Luleå.

Foto: Joel Gustafsson

LULEÅ2018-09-09 21:29

Stämningen var på topp när partiets valvaka inleddes på ett hotell i Luleå på söndagskvällen. Ett hundratal sympatisörer fanns på plats, och opinionsundersökningarna som hintat om rekordval stöddes omgående av SVT:s valundersökning som angav 19,3 procent.

När PT nådde partidistriktets ordförande Robert Håkansson vid 21-tiden var han segerviss. 19,3 procent räckte då till att Iatt bli näst största parti. Men Håkansson trodde på mer:

– Ja, tror att det ökar och blir rejält över 20 procent, sa han.

Då var endast en mindre andel valdistrikt i riket räknade, och därmed inte helt representativa för väljarkåren i stört . Det blev till sist 17,7 procent, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra valet – och preliminärt innebär det ytterligare 17 mandat i riksdagen.

– Det är klart att det känns lite surt att siffrorna backade, men vi blir å andra sidan supervågmästare i riksdagen. Så jag har ingen anledning att vara missnöjd, säger Robert Håkansson.

Vad tror du ligger bakom framgången?

– Väljarna känner igen sig i vår problembeskrivning, och delar vår uppfattning om hur problemen ska lösas, säger Robert Håkansson.

I Piteå stärkte partiet också sin ställning. När 20 distrikt av 32 räknats i Piteå hade SD ökat 2,3 procentenheter i fullmäktige, vilket innebär att partiet kan få ytterligare två mandat. Men siffrorna var högst preliminära eftersom de större distrikten återstod att räkna. Beronde på utfallet där kan antalet mandat ändras. Vid senaste valet fick SD två mandat, så ytterligare två skulle inebär en fördubbling.

Håkansson har som PT tidigare berättat stått som förstanamn på flera kommunlistor, men kan endast väljas in i Piteås kommunfullmäktige eftersom det är här han är mantalskriven. I Arjeplog fick partiet 2,6 procent av rösterna, men kandidaten på röstsedeln är alltså inte valbar.

Det innebär att en röst på SD är bortkastad i Arjeplog. Vad har du att säga till arjeplogarna som röstade på dig?

– Ja, det är bara att beklaga. Vi försökte hitta lokala kandidater men ingen ville ställa upp i Arjeplog, och därför sattes mitt namn upp för att spärra listan. Skulle det ge ett mandat blir det en tom stol.

De kommunala siffrorna för Arvidsjaur och Älvsbyn var inte färdigräknade när denna text skrevs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!