Aktier och fonder kan te sig som en djungel för den oinvigde. För att göra det lätt för nybörjaren ger Sandra Karlsson, 32, tipset:
– Starta med fonder. Jag brukar likställa fonder med en gott och blandat-påse, en blandning av aktier i en färdig portfölj. Om du köper aktier får du handplocka din egen godispåse och det fodras mer kunskap och tid, säger hon.
Det behövs inte flera tusenlappar för att starta ditt sparande, uppger hon. Om du har några hundralappar så räcker det att börja med.
– Du kan investera vilka belopp du vill, så länge kursen är lägre än det belopp du vill investera i. Du kan inte köpa en aktie för 500 kronor om du har 100 kronor.
Hon tipsar om att lägga in en summa pengar på ett ISK, ett investeringssparkonto.
– Med ett ISK slipper du tänka på skatter. Jag förespråkar fonder före aktier om man är en nybörjare. Det viktigaste är att ha en riskspridning, med fonder får du en stor riskspridning för en liten slant jämfört med att handplocka enstaka aktier, säger hon.
Indexfonder är en bra bas i portföljen och gärna svenska – av den anledningen att det kan bli krångligt med utländska eftersom investeraren bör läsa års- och delårsrapporter och hänga med i utländsk politik.
– Du får en fond som följer ett visst index över marknaden, en hel rad med bolag för en billig peng. Det är det som indexfonder handlar om. Du har inte en aktiv förvaltare som sköter aktierna. Det är en passiv investering som blir billigare.
– En väldigt populär plattform är Avanza som är väldigt användarvänlig. Man har gratis courtage och fondavgifter upp till 50 000 kronor. Courtage är en liten slant som man betalar för varje aktie man köper, säger Sandra Karlsson.
Vid månadssparande ökar pengarna kontinuerligt över tid.
– Förhoppningsvis får du en lön nästa månad och då gör du samma sak igen och nästa månad igen. Slutar du investera ökar inte sparandet i samma takt.
Hon uppmanar spararen att "sitta lugnt i båten":
– Försök inte tajma börsen, det är särskilt svårt som nybörjare. Erfarenhetsmässigt är det omöjligt.Tänk så här: ju längre tid du har, desto högre risk kan du ta. Sparar du i fem år är det inte lämpligt att gå in 100 procent utan då kanske du ska använda dig av ett sparkonto också.