Sällsynta arter i skogsbrändernas spår

Förödande för markägarna men värdefullt för den biologiska mångfalden. I spåren efter skogsbränderna i Bodträskfors, Muddus och Lainio sommaren 2006 har forskare funnit insekter som inte hittats i norra Sverige på 80 år.

LULEÅ2008-12-08 19:06
I brandområdena har forskare nyligen funnit mycket ovanliga insekter. Det handlar bland annat om slät barkskinnbagge, som inte setts norr om Dalarna sedan 1920-talet, en skalbagge (Platt punktbagge) som man trott var utdöd i Sverige, samt en änger (Trogoderma glabrum) som aldrig förr hittats i landet.
En skogsbrand är mycket värdefull för naturen och den biologiska mångfalden, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Åtskilliga arter har anpassats till bränder. Flera arter har till och med blivit beroende av dem. Under de senaste hundra åren har det brunnit väldigt sällan i Sveriges skogar och många av de växt- och djurarter som anpassats till brand har därför försvunnit eller minskat kraftigt.
Efter skogsbränderna 2006 startade länsstyrelsen ett projekt för att dokumentera de biologiska effekterna. Under måndag och tisdag redovisas resultaten vid ett seminarium i Luleå.
- Det är ett unikt tillfälle för forskare och andra som arbetar med skogsbränder att få möjlighet att träffas och diskutera kring dessa intressanta bränder, säger Jörgen Naalisvaara, projektledare och ekolog vid länsstyrelsen.
De ovan nämnda insekterna upptäcktes av forskaren Roger Pettersson på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och entomolog Stig Lundberg i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om