Sällsynt skalbagge hittad

Marinbiologer har för första gången i Sverige funnit den vattenlevande skalbaggsarten Hårig strimbock. Den ännu outforskade arten påträffades vid de undervattenskarteringar som i sommar genomförs av Länsstyrelsen Norrbotten.

Petra Pohjola lyckades fotografera den unika skalbaggen. Här parar de sig.

Petra Pohjola lyckades fotografera den unika skalbaggen. Här parar de sig.

Foto: Länsstyrelsen Norrbottten

LULEÅ2018-08-16 10:21

Skalbaggen utgör en så kallad akvatisk art, som hittills endast har hittats i Finland och Kina. Arten är fridlyst och rödlistad i Finland. Vid kartläggning av en vik i Piteå i början av juli fann Länsstyrelsen två exemplar, en hona och en hane, mitt under parningsakten i en grund och skyddad vik med mjuk botten och rik på växtlighet.

–  Eftersom skalbaggen hittas längs den finska kusten ända upp till Bottenviken har vi hoppats finna den också i Sverige, säger Petra Pohjola, marinbiolog vid Länsstyrelsen Norrbotten som också lyckades fotografera skalbaggarna.

– Stora delar av naturen under vattenytan är fortfarande outforskad, säger Linnea Bergdahl, marinbiolog på Länsstyrelsen och samordnare för den svenska delen av SEAmBOTH-projektet (svensk-finska Interreg-projektet).

- Därför är det glädjande att få göra ett sådant här fynd, men det behövs fler karteringar för att förstå hur vanlig hårig strimbock är i Sverige, fortsätter hon.

I projektet samarbetar Länsstyrelsen Norrbotten med finska organisationer och myndigheter för att få mer kunskap om arter och livsmiljöer i den norra delen av Bottenviken.

Hårig strimbock är upp till en centimeter långa, växtätande skalbaggar som hela sitt liv vistas under vattenytan.

Djuren är så små att artbestämningen måste göras med lupp eller mikroskåp. Macroplea pubipennis känns lättast igen på sin hårighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!