Så slår läkemedelsbristen mot Norrbotten

Norrbotten är en av de regioner där bristen på produkter inom läkemedelsindstrin riskerar att få följder. Just nu är läget dock under kontroll.

"Det ska bli värre innan det blir bättre", säger Anders Bergström om läkemedelsbristen. Ännu så länge är dock läget under kontroll i Norrbotten.

"Det ska bli värre innan det blir bättre", säger Anders Bergström om läkemedelsbristen. Ännu så länge är dock läget under kontroll i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2023-09-08 09:30

Det bedömer Anders Bergström, läkemedelsstrateg vid Region Norrbotten.

– Det är inte akut. Vi har olika sätt att hantera bristerna på som fortfarande fungerar. Men det finns en risk att läget förvärras. Jag pratade med läkemedelsindustrins samordnare och han sade att läget ska bli värre innan det blir bättre. Det förväntas lätta under 2024, säger Bergström.

Bristen på läkemedel har varit kännbar ända sedan pandemin. Men det senaste året har läget blivit allt mer pressat. Enligt en enkät som TV 4 gjort anser 20 av landets 21 regioner att bristen riskerar att ställa till allvarliga problem.

Desinfektionsmedlet klorhexidin är en av bristvarorna, vilket kan leda till inställda operationer. Även antibiotika saknas i hyllorna både på sjukhus och apotek, exempelvis det vanliga penicillinet kåvepenin.

– Vi har ett bekymmer att få fram klorhexidin, men läget är inte akut. Vi har möjlighet att beställa motsvarande produkter från andra länder, exempelvis Norge, Danmark och Italien, säger Anders Bergström.

Han berättar även att avdelningen vårdhygien tagit fram rutiner för att använda andra desinfektionsmedel än klorhexidin vid vissa tillfällen, vilket innebär att man ransonerar produkten till utvalda vårdsituationer.

Även kåvepenin, där det är brist på vissa förpackningar i hela landet, går att ersätta med produkter från andra tillverkare.

– Men läget är aningen bekymmersamt. Det orsakar extra arbete för doktorerna när produkterna saknas, och det blir också besvärligt för patienterna, säger Anders Bergström.

Två andra läkemedel som det råder brist på i Norrbotten är actilyse och metalyse, akutmediciner som används vid hjärtinfarkt och stroke. Brist på hjärtmediciner har gjort att patienter hänvisats till Finland.

– Där har vi haft en brist under lång tid. Ända sedan pandemin.

Anders Bergström anger inflationen och Rysslands invasion av Ukraina som två av orsakerna till läkemedelsbristen.

– Inflationen har gjort att svenska kronan är mindre värd. Då är det mindre lönsamt för läkemedelsföretagen att skicka produkterna till Sverige, vilket inneburit att de styr dem till länder där de får mer betalt. Eftersom flera länder även passat på att bygga upp beredskapslager så har det här blivit en stor faktor.

– Kriget är också en bidragande orsak till att man i många länder nu bygger upp beredskapslager med läkemedel. Det kan också orsaka tillfällig läkemedelsbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!