Så ska Norrbotten bli jämställt

Utbildning, hälsa – och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det här är områden som kommer att prioriteras i Norrbotten på väg mot ett jämställt samhälle.

För jämställdhet. Mathias Holmqvist, överstelöjtnant vid I19 i Arvidsjaur, var tillsammans med Peter Hempälä, försvarsmaktens representanter när rapporten presenterades.

För jämställdhet. Mathias Holmqvist, överstelöjtnant vid I19 i Arvidsjaur, var tillsammans med Peter Hempälä, försvarsmaktens representanter när rapporten presenterades.

Foto: Peter Johansson/Norrbottens media

LULEÅ2018-01-18 22:49

Det var när rapporten Strategi för jämställdhet i Norrbotten presenterades på Länsstyrelsen som delmålen offentliggjordes.

– Det här är ett regeringsuppdrag som vi fick i slutet av 2016. Alla länsstyrelser har fått uppdraget att ta fram en strategi för jämställdhetsintegrering, säger Malin Stenman, särskild sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen, som tillsammans med Lisa Lindström har skrivit rapporten.

Delmålen som kommer att prioriteras är:

– Jämställd utbildning.

– Jämställd hälsa.

– Mäns våld mot kvinnor måste upphöra.

Malin Stenman pekar på vikten av integrering.

– Helt enkelt att man applicerar jämställdhetsperspektivet i ordinarie verksamhet. Att man alltid har med sig det och belyser det vad man än arbetar med, utifrån ett jämställdhetsperspektiv Att man funderar hur det kan påverka kvinnor och mäns villkor och förutsättningar. Att det finns med hela vägen, säger hon.

– Men också att man går till konkret handling: hur gör vi för att åtgärda de eventuella problem vi har? Det ska följa med från projektets start, fram till uppföljning och utvärdering.

Hur ser det ut i Norrbotten?

– Det är svårt att göra en helhetsbeskrivning. Men det vi ser är exempelvis att det är väldigt könsuppdelade studieval. Att unga väljer traditionellt, flickor väljer vissa klassiska kvinnodominerade program, medan pojkar väljer andra. Att det finns en könsuppdelning i gymnasieskolan men även i högre studier som högskola och universitet. Vi ser också att vi har en arbetsmarknad i Norrbotten som i hög grad är könsuppdelad och könssegregerad. Män och kvinnor arbetar inom olika branscher, har olika yrken, och också har olika villkor kopplade till sina arbeten.

Är Norrbotten sämre eller bättre än övriga Sverige?

– Det ser väl ungefär likvärdigt ut i alla län, med de här utmaningarna. Sedan kan vi se att vi har en lite mer könssegregerad arbetsmarknad här uppe, med många tunga industrier som är mansdominerade och en ganska stor offentlig sektor som är framför allt kvinnodominerad. Det är lite fler här uppe som jobbar könsuppdelat.

Hur ska vi komma till rätta med problemet?

– Jag tror man måste göra många insatser samtidigt och jobba brett men också samverka i hög grad. Och det är delvis därför vi har den här strategin. Att vi liksom har pekat ut prioriteringar som vi tillsammans kan arbeta vidare mot. Jag tror framför allt att det inte får vara en åsidosatt fråga som man tar upp ibland. Utan den måste finnas med hela tiden.

En väg att angripa problemet är genom information, tror Malin Stenman. Som storsatsningen "Gå din egen väg" som nyligen lanserades.

– Där har vi försökt uppmuntra unga att tänka lite mer normkritiskt, kopplat till studieval och att man är medveten om alla möjligheter man har. Så att man inte ser de här ganska snäva inriktningarna på vad man kan

När tror du vi har ett jämställt samhälle i Norrbotten?

– Jag tror vi har en väldigt lång väg att vandra. Det behövs gediget arbete för att vi ska nå dit.

Några riktigt mansdominerade branscher fanns också på plats. Den svenska försvarsmakten, representerade av Peter Hempälä vid artilleriregementet A9 i Boden och Mathias Holmqvist, överstelöjtnant och chef på arméns jägarbataljon I19 i Arvidsjaur, var en av dessa.

– Försvarsmaktens uppgift är ju, enkelt uttryckt, att försvara våra demokratiska värderingar. Som ett led i det och att öka den operativa effekten, så tycker vi också det är viktigt med jämställdhetsarbete. Dels att få ut en maxprestation ur den enskilda, att det inte hänger på könet om man kan tjänstgöra i försvarsmakten. Och att personerna ska må bra. De tär ett annat perspektiv i det här, och därigenom få ut en maxprestation

Stålindustrin, i form av SSAB, var en annan mansdominerad bransch. Jonna Barsk, verksamhetsstrateg på SSAB:

– Det här är fruktansvärt viktigt för oss. Vi har i decennium efter decennium varit dominerade av män. Män har varit i beslutsfattande positioner och män har utfört arbetena. Och vi har under den här tiden varit framgångsrika och lönsamma. Men verkligheten ser annorlunda ut i dag. Kampen om arbetskraften hårdnar hela tiden, och vi märker att vi har svårare att rekrytera folk. Då är det viktiga att vi ser till att rekryteringsbasen är så stor och bred som möjligt, sa Jonna Barsk.

Verktyg för jämställdhetsarbete i Norrbotten

Arbete med jämställdhetsintegrering inom samhällets alla sektorer: i kommuner och offentlig sektor, statliga myndigheter, i det privata näringslivet och i det civila samhället.

Bred samverkan med ett aktivt ägarskap och stabila strukturer och nätverk.

Jämställdhetsperspektiv i ordinarie verksamhet och i ordinarie beslut integreras i samtliga delar av arbetet: från planering och initiering, till genomförande, avslut och utvärdering.

Källa: Strategi för jämställdhet i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!