Så ska misshandlade kvinnor få hjälp

BROTTSOFFER. Allt fler kvinnor polisanmäler män som misshandlat dem och även antalet anmälningar om grov kvinnofridskränkning ökar. Men har brotten verkligen ökat eller är det fråga om en ökande anmälningsbenägenhet?

Luleå2008-03-07 00:00
LULEÅ (PT)Denna fråga berördes vid en konferens i Luleå på torsdagen om hur samhället kan motverka mäns våld mot kvinnor och mot barn som bevittnar våld. Omkring 170 personer från bland annat rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten, kriminalvården och ideella organisationer deltog i konferensen, som anordnades av länsstyrelsen.

En av föreläsarna var Olga Persson från Alla kvinnors hus i Stockholm, landets första och största oberoende kvinnojour bildad redan 1978. Hon fick frågan om huruvida våldsbrott riktade mot kvinnor faktiskt blir vanligare eller om det stigande antalet polisanmälningar snarare hänger samman med en ökad anmälningsbenägenhet.

"Kungamordet"

- Jag hoppas och tror att den senare förklaringen är den som gäller. Jag har svårt att förlika mig med tanken att våldsbrott mot kvinnor och barn verkligen ökar, svarade Olga Persson, som arbetar mest med våldtagna kvinnor.

Konferensen inleddes med att en scen ur SVT:s högaktuella serie "Kungamordet" visades, en scen där den före detta finansministern Gert Jakobsson (spelad av Reine Brynholdsson) misshandlar sin hustru Linda (Marie Richardson). Den som följer tv-serien vet att Linda slutligen lämnar maken och söker skydd hos kvinnojouren.

Konferensens moderator, Marianne Berg, Piteå, frågade Olga Persson vad det kan bero att kvinnor som förtrycks av sina män ofta har så svårt att bryta upp från sina bedrövliga förhållanden.

Se möjligheterna

Persson sade sig inte ha någon riktigt bra förklaring, men förmodade att det kan finnas en rad orsaker. Så som att den misshandlade eller underkuvade kvinnan inte ser möjligheterna, det kan finnas en rädsla för hur det kommer att bli om hon lämnar mannen och hon litar kanske inte på att få hjälp av myndigheterna. Fortfarande finns också hos många en rädsla för att barnen ska bli omhändertagna av "socialen" om kvinnan anmäler maken.

- Men man kan ju också vända på frågeställningen och fråga sig varför han inte lämnar henne om han nu tycker att hon är så värdelös, menade Olga Persson.

Centrum mot våld

Peter Söderström, utvecklingsledare för Centrum mot våld i Umeå, som består av ett barnahus, en kvinnofridsmottagning och en helt nystartad mansmottagning, berättade om denna verksamhet.

Mansmottagningens målgrupp är män i nära relationer som har svårt att kontrollera sin ilska, som har använt någon form av våld mot sin parter och inte vill göra det igen, eller som ännu inte har använt våld men är rädda att det ska ske samt de som är oroliga för att barnen ska fara illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om