Så här lagrar man snö på bästa sätt

Forskare vid Luleå tekniska universitet kommit fram till vilken metod för snölagring som fungerar bäst.

Snöforskaren Nina Lintzen, vid LTU, har kommit fram till det bästa sättet att lagra snö.

Snöforskaren Nina Lintzen, vid LTU, har kommit fram till det bästa sättet att lagra snö.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå2020-02-07 14:08

Snölagring är ett sätt för skidanläggningar att rusta för ett mildare klimat med färre snödagar.

– Den här vintern är det verkligen en aktuell fråga, när det på många håll inte ens har varit nog kallt för att det ska gå att tillverka snö, säger Nina Lintzén, snöforskare vid Luleå tekniska universitet och långloppsåkare i skidor.

Hon är huvudförfattare till en ny studie där olika metoder för snölagring har granskats. Med laboratorietester har forskarna undersökt hur väl bland annat bark, flis, ensilage, sågspån och textilier med olika andningsförmåga bevarar snön.

Även om en snöhög isolerats väl, smälter vanligtvis 15-30 procent av den bort till nästa säsong. 

– I dag används framför allt geotextildukar och olika träbaserade material för snölagring i Sverige. Vår forskning visar att sågspån är bäst för snölagring, säger Nina Lintzén.

Gör så här: Täck snön du vill spara så tidigt som möjligt, helst innan smältningen har kommit igång. Hitta en skyddad och gärna skuggig plats. Var noggrann med att smältvattnet som bildas kan rinna undan – annars riskerar du att ha is och inte snö kvar till nästa vinter. Håll ytarean så liten som möjligt, utan att högen blir så brant att täckmaterialet ramlar av. Snöhögens geometri spelar roll för ytsmältningen – värmen från luften påverkar mer än värmen från marken.

– Med en bra planering är det ganska enkelt att lagra snö, men många vet i dag inte hur de ska gå tillväga. Det behöver inte heller vara särskilt dyrt, säger Nina Lintzén 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!