Så blir en idé en affärsidé

Hur blir en bra idé en bra affärsidé? Det är Pär Johansson på LTU Business expert på. Här är hans tips.

Ljushuvud. Pär Johansson på LTU Business innovationsstöd jobbar med att utreda och utveckla tekniska innovationer till affärsidéer.

Ljushuvud. Pär Johansson på LTU Business innovationsstöd jobbar med att utreda och utveckla tekniska innovationer till affärsidéer.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2017-10-08 09:00

Pär Johanssons jobb på LTU Business innovationsledningsavdelning är kort sagt att utveckla idéer till affärsidéer och få ut dem på marknaden.

Nyckeln ligger enligt Pär i att få en bild av potentialen på en framtida marknad och målet är ett beslutsunderlag – är idén värd att satsa på eller inte?

På LTU Business är det oftast tekniska innovationer som kommer in, men konceptet kan så klart användas på vilka idéer som helst.

– Det vi möts av är teknik och det vi tillför är marknad, säger Pär.

Modellen de skapat kallas Innovation Due Diligence (IDD). Den delas in i tre steg, där första frågan som ska besvaras är "Vad är det vi har i dag?".

– Vi möter många vildhjärnor som gärna säger att de kommit längre än de verkligen har och drar felaktiga slutsatser om vad produkten kan användas till.

Idén dokumenteras och kunden får med sig en idébeskrivning som man kan visa upp utan att någon kan sno idén, som visar vad den är och vad den gör men inte hur.

I steg två undersöker Pär och hans team var marknaden är på väg. De ringer helt enkelt runt till experter för att få en bild av trender och framtidspotential. Sedan lämnar de en rekommendation till idékläckaren på om det är värt att köra eller inte.

Som steg tre utformas en plan på hur idén ska ta sig till den framtida marknaden. Sedan blir det inkubatorn som tar över.

– Mitt tips till dig som har en idé är att fundera på vad din framtida kund kommer att ha för behov. Sätt dig in i situationen och lyssna extra noga på de som säger nej. Där kan du få insikt om dina utmaningar, säger Pär.

Han tycker också att det är viktigt att tidigt välja en avgränsad marknad, även om produkten kan användas på många sätt.

Det vanligaste misstaget han upplever är bristande omvärldsbevakning.

– Det kommer kunder som vill att vi ska titta på deras tidiga innovation och efter fem minuter kan vi säga "Det här finns redan". Omvärldsbevakning är viktigt, så gå till biblioteket och ta hjälp så tidigt som möjligt, säger Pär.

Om det finns en liknande lösning sedan tidigare tipsar Pär om att titta på vad de andra levererar för värde till kunden och fundera ut vad man själv skulle kunna leverera som är annorlunda.

– Ge inte upp, det handlar om hur man paketerar produkterna för att skapa ett bra värde.

LTU Business arbetar med idéer från universitetets studenter och forskare men även externa kunder i Sverige och utomlands. Det är också många som själva vill lära sig processen. Och det går bra nu.

– Jag behöver anställa fler som kan göra det här.

Viktiga frågor

Vad har vi i dag?

Vem är vår framtida kund?

Vad har denna för behov?

Finns det här redan?

Vad levererar andra och hur kan vi skapa ett annat värde för kunden?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!