(S): "Vi tappar mest till sofforna"

Socialdemokraterna fortsätter att tappa i de fyra nordligaste länen. De minskar med 3,1 procentenheter jämför med förra SCB-mätningen. "Jag vet att vi har en högre väljarpotential i Norrbotten", säger distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Många av de stora frågorna har ännu inte varit uppe i debatten och många av väljarna har fortfarande inte bestämt sig, menar Fredrik Lundh Sammeli (S).

Många av de stora frågorna har ännu inte varit uppe i debatten och många av väljarna har fortfarande inte bestämt sig, menar Fredrik Lundh Sammeli (S).

Foto: Linda Kask/Norrbottens media

LULEÅ2018-06-05 12:41

I den mätning som Novus gjorde på uppdrag av Norrbottens Media, SR och SVT som presenterades i maj visade Socialdemokraterna ett rekordtapp när det gäller väljarstöd till partiet på riskdagsnivå. Och den negativa trenden fortsätter. Partiet backar enligt SCB:s partisympatiundersökning som presenterades på tisdagsmorgonen från 42,3 till 39,2 procent av väljarstödet i de fyra nordligaste länen. Ingen direkt nyhet, menar Fredrik Lundh Sammeli.

– Det finns en hög andel osäkra väljare. Det visar sig också att den största delen av vårt partis tapp går till soffan. Det finns bara en tydlig lösning på det problemet och det är valrörelsen framåt som är i fokus.

Fredrik Lundh Sammeli beskriver årets valrörelse som "jätteviktig" och enligt honom kan man bara göra det krassa konstaterandet utifrån opinionsundersökningarna, det kommer att bli en väldigt tuff valrörelse där varje röst räknas.

– Vi har haft en vår som har handlat väldigt mycket om migration och integration. Men det är ju långt ifrån det enda som politik handlar om. För mig som Socialdemokrat är vägvalet jättetydligt. Vi vill fortsätta att satsa på skola och sjukvård, det går före stora skattesänkningar. Där har vi den stora konflikten inom svensk politik under de kommande åren.

Fredrik Lundh Sammeli menar att väljarna nu och fram till valet verkligen måste få klarhet i var partierna står i olika frågor, samtidigt som han konstaterar att valtemperaturen bland vanligt folk som han möter fortfarande är låg.

– Det måste man ju också ha med sig att även om media och partierna har börjat rulla igång, så är det för väldigt många av de norrbottningar jag möter fortfarande väldigt långt kvar till valet. Den andra delen i det är att många av de stora frågorna inför valet har fortfarande inte varit uppe i debatten, vi har jättestora utmaningar inom hälso- och sjukvården, inom skolan, hur säkerställer vi att alla har ett jobb att gå till? Där finns mycket av kontrasterna och konflikterna inom svensk politik finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om