Bakom kulisserna på regeringskrisen har riksdagspartierna förhandlat om hur ledamöterna ska fördelas i utskotten, samt vilka partier som får respektive ordförandeposter.
Den socialdemokratiska riksdagsgruppen enades därefter om att Luleåpolitikern och distriktsordföranden Fredrik Lundh Sammeli blir ny ordförande i justitieutskottet, som bereder lagförslag och motioner rörande bland annat lag och ordning, grov brottslighet och terrorism.
– Det känns mycket bra. Jag har suttit åtta år i socialförsäkringsutskottet, fyra år som ordförande, och känner mig redo att ta itu med nya utmaningar, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Var det din egen vilja att bli ordförande i justitieutskottet?
– Ja. Ett otroligt viktigt utskott i de tider vi lever i, med stor otrygghet och oro. Vi behöver utöka antalet poliser, stoppa gängkriminaliteten och bekämpa mäns våld mot kvinnor – de punkterna blir vägledande för mig.
Fredrik Lundh Sammeli efterträder Moderaternas Thomas Tobé och tillträder formellt som ny ordförande vid justitieutskottets konstituerande möte på tisdag.
Utskottsarbetet generellt beskrivs ofta som mer pragmatiskt och samarbetsvilligt, jämfört med partipolitiken i övrigt. Fredrik Lundh Sammeli håller med om det.
– Utskotten är en arena för förhandling bakom slutna dörrar, där målet är att komma fram till något. Speciellt att få förtroendet av partikamraterna, särskilt när det gäller justitieutskottet. Med alla politiska låsningar är utskottsarbetet än viktigare för att få fram bra lagstiftning. Ett av riksdagens viktigaste uppdrag.
Mest avgörande frågan för justitieutskottet?
– Gängkriminaliteten. Brottsligheten utgör ett hot mot det demokratiska samhället. Men samtidigt som vi ska bekämpa brotten, måste vi bekämpa orsakerna. Därför är samhällsbygget så viktigt för S.
Han är å andra sidan väl medveten om att just gängkriminaliteten knappt berör Norrbotten.
– Här handlar det snarare om att säkerställa att vi har en kraftfull polis, att medborgare känner trygghet och tillgänglighet till polisen.
Utöver höjda barnbidrag, pensionsreformer och jämställd föräldraförsäkring har annars Fredrik Lundh Sammelis år som ordförande i socialförsäkringsutskottet inneburit tuffa beslut i kölvattnet på flyktingkrisen 2015.
– Migrationen är vår tids största utmaning. Och svåraste beredningen var den tillfälliga asyllagstiftningen. Alla har sina perspektiv, medan vi måste se till helheten. Jag har bara stärkts i det rätta att vi måste ha en striktare migrationspolitik som inte vitt skiljer sig från övriga EU-länder.
Han konstaterar också att fortsatt osäkerhet råder gällande regeringsbildningen, som innebär en andra talmansrunda till veckan.
– Spännande dagar, men jag tror att den nya talmansrundan mynnar ut i att någon på allvar får i uppdrag att sondera regeringsmöjligheterna.
Vilken partiledare får det första försöket?
– Vet inte. Men för mig finns bara ett trovärdigt alternativ – nämligen att Stefan Löfven får möjlighet att bilda en regering över blockgränsen. Där hamnar vi, oavsett hur krokig vägen dit blir.
Hittills har varken Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) svarat på Stefans Löfvens inviter.
– Politiken har bara varit inställd på valrörelsen tidigare, med hård debatt och konfrontation. Nu måste ”Atlantångaren” vändas, så att partiledarna kan sätta sig ned och diskutera. Detta kommer att ta tid, vilket hör till ovanligheterna i svensk politik.
Att den borgerliga Alliansen – eller åtminstone M och KD – skulle ta stöd av SD ser han inte som realistiskt.
– I mina ögon vore det ett sviket löfte gentemot de borgerliga väljarna, säger Fredrik Lundh Sammeli.