Rysslands upprustning oroar kommunalråden

Rysslands militära upprustning oroar försvarsledningen i Boden och kommunalråden i Norrbotten. De är också bekymrade över den senaste tidens propåer om att försvaret ska banta ytterligare när jägarförbandet i Arvidsjaur läggs ned och flyttas till Karlsborg.

- Förslaget om att flytta jägarförbandet från Arvidsjaur till Karlsborg är inte bara dåligt. Det är dumt, jag kommer att kämpa emot det så länge jag kan, säger Jan Mörtberg, chef för Norrbottens regemente.

- Förslaget om att flytta jägarförbandet från Arvidsjaur till Karlsborg är inte bara dåligt. Det är dumt, jag kommer att kämpa emot det så länge jag kan, säger Jan Mörtberg, chef för Norrbottens regemente.

Foto: Tommy Norin

LULEÅ2008-06-24 06:00
-  Blir det så gör försvaret sig skyldigt till ett självmål som jag kommer att kämpa emot ända fram dess att beslutet tas.
- Det är inte bara dåligt, det är ett mycket dumt förslag, sade överste Jan Mörtberg, chef för Norrbottens regemente, när han höll anförande om "försvarets syn på utvecklingen i norr" vid en försvars och säkerhetsinriktad konferens i Luleå på måndagen.
- Att flytta jägarförbandet till Karlsborg och att röra F21 spräcker den samordning vi lyckats åstadkomma inom vårt försvarsområde och det är inte bra för Sverige, sade Jan Mörtberg.
Försvarskonferens
I går pekade landshövding Per-Ola Eriksson på att kommunalråden möts regelbundet för att dryfta viktiga länspolitiska frågor och en är hur norra delen av Sverige ska stå rustat inför den upprustning Ryssland gör just nu och som också omfattar Kolahalvön inom Barentsområdet.
För att dryfta försvars och säkerhetsfrågor möttes kommunalråden, plus folk från försvaret, länstyrelsen och kommunerna, vid Nordkalottcenter där bland annat Luleås kommunstyrelseordförande Karl Petersen uttryckte oro.
Inte bara över den säkerhetspolitiska utvecklingen om Barentsområdet utan också om de senaste årens försvarspolitik.
-  Jag är socialdemokrat och vi har länge ansett att försvarskostnaderna legat för högt, men det som händer nu är orimligt. Detta är helt fel. Det kan inte vara möjligt att lägga hela Övre Norrland utan försvar där exempelvis F21 tas bort, sade Karl Petersen.
Ryssland rustar
Tomas Ries, direktor vid Utrikespolitiska institutet, sade att före 1962 var det säkerhetspolitiskt intressant det som hände inom Barentsområdet. Från 1962 fram till i vår tid har det inte varit lika intressant att fokusera på regionen, men nu har den blivit viktig igen, i takt med att Ryssland bland annat rustar upp sin nedkörda flotta.
- Detta måste rikspolitikerna ta hänsyn till inför det kommande försvarsbeslutet, sade Karl Petersen, som pekar på att nu är det viktigare än någonsin att politikerna i Norrbotten har god säkerhetspolitisk kunskap kring det som sker inom Barentsområdet.
Den kunskapen blir ett viktigt argument för att stoppa det försvarsbeslut som kommer, sades det i går.
Ökade investeringar
Rolf Höglund är vd för Barents Service Center. Vid konferensen tog han upp hur Barentsregionen växer industriellt där enbart ryska staten pumpar in 50 miljarder dollar i industriinvesteringar i år. Och Norge är aktivt inom Barentsregionen. Grannlandet lägger sammanlagt elva miljarder i investeringar inom Barents just nu och det är ett skäl för att hålla koll på vad grannen i öster sysslar med.
- Det vi hoppas nu är att politikerna lyssnar på argumenten om att vi behöver ett försvar norrut, sade Per-Ola Eriksson.
Jan Mörtberg pekade på att "hotet" från öster behöver inte handla om att landet går i krig.
- Det kan uppstå konflikthärdar, kriser som vi behöver står rustade inför, sade Jan Mörtberg.
Bodens kommunalråd Olle Lindström (som vill tona ned risken för att F21 läggs ned) talade i går om att det säkerhetspolitiska läget inom Barents kräver en subarktisk försvarsförmåga.
- Och den förmågan finns i Norrbotten, sade Olle Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om