Robert Håkansson om SD-avhoppet

Han petades som gruppledare i regionfullmäktige och lämnar uppdraget som SD:s distriktsordförande – med stöd av kollegor som också överger partitoppen. Nu talar Robert Håkansson ut om alla interna motsättningar – och sveket från partikollegorna. "De ser för mycket på 'House of cards'", säger han i en stor intervju.

Robert Håkansson berättar om avhoppet. (Arkivbild)

Robert Håkansson berättar om avhoppet. (Arkivbild)

Foto: Anna Isaksson/Norrbottens media

LULEÅ2018-10-01 20:05

I helgen meddelade Robert Håkansson att han kliver av som Sverigedemokraternas distriktsordförande, detta efter att han även hade röstats bort som gruppledare i regionfullmäktige till förmån för advokaten Marianne Sandström, Kalix.

"När bägaren är full räcker det med en droppe för att den ska rinna över", skrev han själv i en kommentar på Facebook.

I själva verket överraskades han inte av kuppen i regiongruppen. Redan när listan fastställdes vid partiets årsmöte i mars insåg Robert Håkansson han inte skulle väljas.

– I kaoset på årsmötet förstod jag att det inte var mina ”bästa vänner” som jag fick med mig i regionfullmäktige (se faktaruta).

Du är ändå kritisk till att du inte fick veta i förväg att du skulle bli bortröstad.

– Det kändes skrattretande att de la ett motförslag på sittande möte, i stället för att säga till mig innan att Marianne Sandström skulle väljas. De har sett för mycket på ”House of cards”, trodde att de var smarta med att göra så här.

I och med petningen lämnar Robert Håkansson – med all sannolikhet – regionpolitiken, för att helt fokusera på gruppledarrollen i kommunfullmäktige i Piteå.

– Rent praktiskt kan jag inte hoppa av innan första fullmäktigemötet i november. Som det ser ut i dag, finns det väldigt begränsade möjligheter att verka i regiongruppen.

Avhoppet sker trots en stor kryssframgång i valet, där han fick över 900 personröster.

– Hedrande att få så många kryss, men om inte samarbetet fungerar i regiongruppen blir arbetet låst. Svårt att jobba med människor jag inte har förtroende för.

I övrigt är han hemlighetsfull kring varför sprickan uppstod mellan honom och de tre invalda SD-ledamöter som röstade bort honom – Marianne Sandström, Paula Palmqvist från Gällivare och Per Göransson, SD:s ordförande i Luleå.

– Jag är rimligt säker på vad som ligger bakom, och hur det har gått till, men det är inget jag vill utveckla nu.

Vilken är din relation till Per Göransson?

– Vi har ingen relation i dagsläget, men jag har inte behandlat Per på något annat sätt, än övriga kommunordföranden.

Samtidigt medger han att kontakten, dem emellan, har varit frostig, inte minst i samband med att Per Göransson valde att avgå som vice ordförande och kassör i partidistriktet inför valet.

– Han gjorde ett felaktigt val då, men beskyllde mig för att avhoppet kom ut i media. Det var inte så det gick till.

Men beslutet att lämna ordförandeposten i distriktet – som han har haft sedan 2014 – har enligt honom inte alls med regionnederlaget att göra, utan togs vid det kaosartade årsmötet i våras.

Och huvudskälen menar han är privata.

– Att vara distriktsordförande är ett oavlönat heltidsjobb. Det kostar på. Svårt att hinna med fritid och familj också, jag har hus och fem barn.

Robert Håkansson sticker heller inte under stol med besvikelsen över att SD:s partiledning gick bakom på ryggen på distriktet, när Eric Palmqvist, Gällivare, lanserades som förste riksdagskandidat från länet.

– Partiledningens agerande är en bidragande orsak. Däremot har jag ingen konflikt alls med Eric Palmqvist själv.

Har du känt dig motarbetad som distriktsordförande?

– Tvärtom. Det är inget som har framförts, även om man inte kan sitta på en ordförandepost i fyra år utan att få ovänner.

Marianne Sandström beklagar att du kliver av, men menar samtidigt att det är ”en nystart för partiet”.

– Intressant att veta varifrån hon får sådan information. Marianne Sandström har inte haft någon insyn i distriktsstyrelsen, tvärtom höll hon en låg profil under hela valrörelsen.

Inför valet uttryckte du förhoppningar om att dubbla mandaten i kommunerna och i Region Norrbotten. Ni lyckades inte. Hur stor betydelse har detta för ditt beslut att lämna ordförandeposten?

– Självklart en besvikelse att vi inte gick fram mer. På det lokala planet finns det saker som hade kunnat vara bättre men med de kort (kandidater, reds anm) vi har att spela med hade vi inte kunnat göra en så mycket bättre valrörelse.

– Att vi tappar mandat är också på grund av Sjukvårdspartiet, som har funnits 20 år i Norrbotten. Är man missnöjd med S som norrbottning, är det mer naturligt att rösta på dem – framförallt i regionvalet, säger Håkansson.

Hur starkt stöd har regiongruppen hos övriga partiet, gällande gruppledarvalet?

– Baserat på alla som har tagit kontakt med mig efteråt, tror jag inte att de inte har särskilt starkt stöd.

Robert Håkansson får också indikationer på att hela distriktsstyrelsen är i gungning nu. Däribland väljer – inte helt oväntat – hans hustru, Elin Håkansson, att lämna sitt uppdrag.

– Men det är fler också, utan att gå in på namn. Såvitt jag blir det bara två ordinarie ledamöter kvar. Partiet har en styv uppgift att lösa detta, säger han inför fyllnadsvalet i november.

Riskerar sprickan inom SD Norrbotten att växa?

– Det beror på vem som tillträder som ny ordförande.

Vad tror du om partiets framtid i länet?

– I det stora hela kan det säkert bli bra, trots allt. SD har en förmåga att alltid landa på fötter, säger Robert Håkansson, avhoppad distriktsordförande.

Per Göransson vill överhuvudtaget inte kommentera kuppen mot Robert Håkansson – eller hans avhopp som distriktsordförande.

– Vi har enligt stadgarna slutna omröstningar, så jag kan inte säga nånting. Det är helt och hållet Robert Håkanssons beslut och jag lägger mig inte i det. Han har förtroende från mig att vara distriktsordförande, skriver han i ett kort meddelande.

Stormarna i SD Norrbotten 2018

4 mars: Kaos på årsmötet. Flera kandidater kuppas bort när en ny nomineringslista plötsligt presenteras, då Per Göransson, Luleå, väljs som vice ordförande.

5 mars: Kampen om riksdagsplatserna. Partidistriktet vill ha bodensaren Robert Lund som riksdagskandidat – men SD:s centrala valberedning lanserar Eric Palmqvist, Gällivare.

6 mars: Eric Palmqvists färjeresa. SD:s partiledning bjöd Palmqvist på färjetripp – bakom ryggen på partidistriktet.

27 mars: Tunga avhoppet. Partiprofilen Jeff Ahl, andra vice distriktsordförande, lämnar SD för nybildade Alternativ för Sverige.

3 augusti: Göransson lämnar distriktet. Per Göransson, vice distriktsordförande och kassör, lämnar sina styrelseuppdrag – mitt i brinnande valrörelse.

Källa: Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om