Rektorn har ansvaret för skolans arbetsmiljö, och när det inträffar en olycka med personskada är det hans eller hennes skyldighet att utan dröjsmål anmäla det till arbetsmiljöinspektionen, något som enligt åklagaren inte skett i det här fallet.
Informerade
Rektorn å sin sida menade att hon gjort allt rätt.Direkt efter olyckan samlades alla lärare och fick information om vad som hänt, så att de i sin tur kunde berätta för barnen, områdesrektorn och fastighetskontoret informerades, rektorn höll också kontakt med föräldrar och Umeå universitetssjukhus dit pojken förts.
Fick inget veta
Hon hade däremot ingen tanke på att hon även måste göra en anmälan till arbetsmiljöverket, ingen hade upplyst henne om det och det stod heller inte att läsa i den tryckta krispärm som hon gick igenom.Någon vecka senare kom en arbetsmiljöinspektör på besök och rektorn berättade då vad som hänt.
Inte heller nu blev hon upplyst om att hon måste göra en formell anmälan.
Åtalet ogillades
I sin dom gjorde tingsrätten bedömningen att underrättelse till arbetsmiljöverket kan ske formlöst genom exempelvis ett telefonsamtal eller epost, det behöver inte vara en formell anmälan på en särskild blankett.Därmed ansågs rektorn ha fullgjort sina skyldigheter och åtalet ogillades.
Åklagaren har överklagat målet och det kommer nu att tas upp i hovrätten under nästa vecka.