Regionens kris: Personalen ska hitta besparingar

Konkreta sparåtgärder är ännu höljda i dunkel. Men budskapet från den nya regionledningen är tydligt: personalen på golvet ska involveras i arbetet.

Regionrådet Linda Frohm (M) i talarstolen.

Regionrådet Linda Frohm (M) i talarstolen.

Foto: Jonny Vikström/Norrbottens media

LULEÅ2019-06-18 20:00

– Det är de som vet bäst. Jag har träffat väldigt många som är engagerade och har mycket synpunkter. Vi välkomnar deras förslag. Eller ännu hellre – vi måste ta hjälp av dem, sade regionrådet Kenneth Backgård i samband med att regionfullmäktige debatterade den strategiska planen för 2020–2022.

Ekonomin är ett evigt sorgebarn. Region Norrbotten måste spara 359 miljoner fram till slutet av 2020 för att få bort sitt underskott, och sänka budgetramarna med ytterligare 344 miljoner under 2020-2022 eftersom kostnaderna stiger med sex procent och intäkterna med två procent.

LÄS MER: Här är regionens stålbad

Den nya regionledningen med Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern har tidigare kritiserats för att inte komma med konkreta sparförslag i sin strategiska plan. Alliansen vill vänta tills nya regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson blivit varm i kläderna.

Men oppositionen har inte nöjt sig med det svaret.

– Det är tjusiga formuleringar men inte ett ord om hur ni ska spara. Att säga "ingenting är fredat" utan att peka ut var man ska spara är inte att vara en attraktiv arbetsgivare. Ta nu ett tydligt ledarskap och ge besked i stället för att fortsätta att sprida oro, som ni redan gjort genom att riva upp avtal om stöd för ett antal föreningar, sade Elisabeth Lindberg (S).

Regionrådet Nils-Olov Lindfors slog fast att ett intensivt analysarbete pågår.

– Vi har hittat mycket som går att förändra och förbättra. Men det är viktigt för oss att förändringen kommer nerifrån och upp. Det finns otroligt mycket idéer och förslag hos personalen, sade Lindfors.

LÄS MER: Öberg ser rött: "Skapar bara oro"

Sparkrav har funnits länge men budgetmålen missas systematiskt. Uppföljningar visar att cirka hälften av de åtgärder som regionstyrelsen beslutar om aldrig genomförs.

– Vi tror att mycket beror på att personalen inte varit delaktig på rätt sätt. Nu vill vi se till att de beslut som tas är förankrade och att vi hittar sätt i processen att forma verkligheten utifrån den peng vi har, sade regionrådet Linda Frohm (M).

Vid fullmäktige delades ett stipendium ut till medicin-rehabkliniken vid Kalix sjukhus som tagit fram en ny metod med hemrehabilitering för strokepatienter.

Enhetschefen Moa Bjerner höll ett inspirerande tal inför fullmäktige och Kenneth Backgård lyfte fram deras arbete som ett bra exempel.

– Jag blev imponerad av dem. Fantastiskt vilket go det finns och det är precis det här som vi vill ta fasta på, sade Backgård.

Imponerad av oppositionens taktik var dock inte oppositionsrådet Anders Öberg (S).

– Inte blev vi klokare av den här dagen, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!