Det är Konkurrensverket som ställer böteskravet – som även riktas till landstingen i Jämtland–Härjedalen (3,5 miljoner), Västernorrland (5,5 miljoner) och Västerbotten (4,2 miljoner) – som ska prövas av förvaltningsrätterna i Luleå, Härnösand och Umeå.
Under 2017 försenades en av de fyra landstingens gemensamma upphandlingar och därför gjordes direktupphandlingar av specialistläkare. Förseningen berodde enligt Konkurrensverket dels på att landstingen annonserade upphandlingen för sent, dels på att den överprövades i domstol.
I ett pressmeddelande säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten att otillåten direktupphandling är en "allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna".
– Att hamna i ett avtalslöst tillstånd är inte bra. Särskilt när det handlar om komplicerade anskaffningar är det viktigt att planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att man kan annonsera dem i god tid, säger Jermsten.
Västerbottens genomförde upphandlingen för alla fyra landstings räkning.
– När upphandlingar genomförs gemensamt genom ett ombud, i detta fall ett av de fyra landstingen, har varje upphandlande myndighet fortfarande ett eget ansvar att se till att upphandlingslagstiftningen följs.
Joel Bergström, upphandlingsjurist vid Region Norrbotten, säger att direktupphandlingen var nödvändig för att säkerställa tillgången till vård i länet.
– Vi yrkar synnerliga skäl. Annars hade vi inte haft fungerande läkarvård, säger Bergström.
Han hänvisar till att den ordinarie upphandlingen försenades av överprövningar i både kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen och att norrlandstingen dessutom fick rätt. Hade avtalet kunnat undertecknas på en gång hade direktupphandlingarna aldrig behövt genomföras.