Riskerar vite för akutens arbetsmiljö

Bristerna i arbetsmiljön vid akuten på Sunderby sjukhus måste vara åtgärdade senast den 23 juli. Annars måste arbetsgivaren betala vite på en halv miljon kronor.

Personal har arbetat upp till 60 timmar i veckan för att lösa bemanningen vid akutmottagningen.

Personal har arbetat upp till 60 timmar i veckan för att lösa bemanningen vid akutmottagningen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Luleå2021-07-16 16:10

På torsdagen meddelade Arbetsmiljöverket sitt beslut efter den digitala inspektion av akutmottagningen som gjordes den 8 juli. Orsaken till inspektionen var den begäran om arbetsmiljöåtgärd, en så kallad 6:6 a, som skyddombuden inom Kommunal och Vårdförbundet gemensamt lämnat över till arbetsgivaren.

Mattias Morin är verksamhetschef för akutmottagningen.

– Jag har inga egentliga kommentarer just nu, vi fick beslutet i går och många är på semester. Tanken är att vi ska gå igenom det i början av nästa vecka och lämna ett svar till Arbetsmiljöverket, säger han. 

Vid tiden för inspektionen saknades personal på omkring 20 arbetspass under vecka 29 och vecka 30.  Det framkom också att personal saknades på ett antal pass även under augusti. Tidigare i veckan meddelade Mattias Morin att flera obemannade arbetspass var lösta. 

Han hänvisar till att de olösta arbetspassen var centrala i skyddsombuden begäran och även i Arbetsmiljöverkets inspektion. 

– Det var ju det som hela inspektionen handlade om och jag meddelade Arbetsmiljöverket att oavsett vilket beslut de tar så jobbar vi för att lösa bemanningen. Nu ska vi gå igenom de andra delarna av beslutet i början av nästa vecka och jobba vidare med att hitta lösningar, säger Mattias Morin. 

Arbetsmiljöverket skriver att arbetsgivaren måste se till att arbetsbelastningen på anställda undersköterskor, sjuksköterskor och övrig personal under resterande delen av juli och augusti inte är ohälsosam. "Resurserna ska vara anpassade efter arbetet", står det i beslutet. Minskad arbetsmängd, ändrad prioritetsordning, varierande arbetsuppgifter och andra arbetssätt är några av de råd som Arbetsmiljöverket ger för att arbetsmiljön ska förbättras på avdelningen. 

För att klara bemanningen har personalen periodvis arbetat 60 timmar i veckan. Personal har haft svårt att ta ut sina raster och det händer att anställda jobbar sju timmar utan matrast. Arbetsbelastningen har enligt skyddsombuden skapat oro och ont i magen hos anställda. Oron uppges vara stor för att felbehandlingar av patienter ska ske på grund av stressen. 

Arbetsmiljöverket bedömer att risken för ohälsa bland de anställda är så stor att vitesföreläggandet ska gälla omedelbart om situationen inte är löst den 23 juli, även om arbetsgivaren överklagar beslutet till förvaltningsrätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!