Onsdagens regionstyrelsemöte var det första någonsin i Region Norrbottens historia där man helt övergått till digitala handlingar och dokument. Efter en sen start till följd av viss teknikförvirring och genomgång satte debatten och beslutsfattandet igång i vanlig ordning, trots att mycket annat var nytt.
Bland dagens handlingar fanns bland annat en motion från Sverigedemokraterna att låta alla anställda att lämna blod på betald arbetstid. En motion som ansågs besvarad av regionstyrelsen eftersom det varit tillåtet sedan 15 år tillbaka.
Ett annat beslut som fattades på mötet var att uppgradera ambulansernas journalsystem, med ett investeringstak på 3,2 miljoner kronor.
Regionstyrelsen beslutade även att ge regiondirektören i uppdrag att utarbeta ekonomistyrregler som tydliggör vilket ansvar i form av befogenheter och skyldigheter organisationens chefer har.
Detta beslut är responsen på den allvarliga kritik som revisionen riktat mot regionledningen den senaste tiden. Revisorernas bedömning var att otydliga ansvarsförhållanden och otydliga interna ekonomistyrregler kan vara en förklaring till att ekonomiska mål inte uppnåtts. Kritik som regiondirektören inte helt håller med om, men att det tåls att arbetas vidare med.
– Vi ska förtydliga i styrdokumenten vad det är som gäller för chefer på varje nivå, säger regiondirektören Veronika Sundström.
Både majoriteten och oppositionen ställde sig bakom detta beslut.
– Jag hoppas att det kommer leda till ett mer strategiskt tänk om vad som gäller när man hyr in personal. Striktare rutiner, för det är kostsamma utgifter, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS).
Ett ämne som startade het diskussion var en ledningsrapport som visade hur vårdplatsbeläggningarna såg ut runt om i länet. Oppositionen var mycket kritisk mot hur överbelagt det varit ute på sjukhusen under perioden vecka 1-13.
Många vårdavdelningar i Sunderbyn och Kalix hade en snittbeläggning på 100 procent och vissa avdelningar hade till och med en högre siffra än så. På avdelning 63 Hematologi har beläggningsgraden varit 133 procent under den perioden.
– Vi har inte ekonomin till att bara köpa in personal för att få till fler vårdplatser. Vi måste blicka inåt i verksamheten för att se hur vi kan få ner beläggningsgraden med de resurser vi har, svarade regiondirektören Veronika Sundström.