UF-idén fick Ebba, 21, att starta eget företag

Efter gymnasiet valde 21-åriga Ebba Reinholdt att driva sitt UF-företag vidare. Nu testas hennes produkt, som tar bort smärta vid injektioner, på Sunderby sjukhus. "Jag kände att jag hade en bra grej på gång som jag kunde hjälpa många människor med".

"Jag är inte spruträdd själv, men jag vet att många upplever det. Det är inte bara för pengar jag gör det här, utan jag kände att jag hade en bra grej på gång som jag kunde hjälpa många människor med", säger Ebba Reinholdt om varför hon valde att satsa på sin idé.

"Jag är inte spruträdd själv, men jag vet att många upplever det. Det är inte bara för pengar jag gör det här, utan jag kände att jag hade en bra grej på gång som jag kunde hjälpa många människor med", säger Ebba Reinholdt om varför hon valde att satsa på sin idé.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-12-12 16:00

Vad skulle lösningen kunna vara för någon som lider av spruträdsla? Det var frågan som blev starten för 21-åriga Ebba Reinholdts företag "D-stract".

– Det är en av världens femte vanligaste fobier och de flesta tycker inte är det är särskilt skönt eller roligt att ta sprutor.

Ursprungligen är hon från Göteborg. Men läser sedan ett år tillbaka på ekonomie kandidatprogrammet på Luleå tekniska universitet och bor i Luleå. 

Vid sidan av studierna driver hon sitt företag som hobby – hennes produkt består av ett litet metallföremål som kan användas för att avleda smärtan vid ett nålstick. Den förvaras kallt och tas fram när det väl är dags för ett stick.

– Den är bara att stoppa in i kylen och du kan diska av den i handfatet. Du kan också sätta den i autoklav (en form av steriliseringsutrustning red. anm.)  som man gör med de flesta medicinska verktyg och den är smidig att ta med sig.

undefined
Så här ser metallföremålet ut som kan användas för att avleda smärta vid nålstick. Detta är en av prototyperna, det finns även en annan variant i kromat stål men den testas just nu på Sunderby sjukhus. "Vi har även provat produkten i Göteborg på flera patienter med gott resultat", säger Ebba Reinholdt.

Produkten tillverkas i Sverige och är, enligt Reinholdt, unik i sitt slag. Den ger effekt genom att tryck och kyla kombineras.

– Smärta går genom olika nervsignaler och när man skickar in olika signaler som tryck, kyla och sticksmärta så måste hjärnan sortera dessa. Det leder till att en del av dem inte går fram, det vill säga själva sticket. Detta är kliniskt bevisat, och det tar bort upp till 80 procent av smärtan.

Idén grundar sig i ett UF-företag (Ung företagsamhet) som hon drev 2019-2020 tillsammans med fyra andra på gymnasiet.

När UF-året var slut fanns inget intresse från de övriga i gruppen att fortsätta arbeta på deras idé, men Ebba Reinholdt tyckte produkten var för bra för att inte satsa på. Därför valde hon att driva företaget vidare och utveckla föremålet till vad det är i dag.

– Jag ansåg att det fanns potential i det och hade ingenting att förlora. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra, men jag tyckte att UF-företagandet hade gett mig mycket självförtroende och hjälpt mig våga ta ett kliv ur min egen "comfortzone". Det var kul och jag trivdes med det, därför tyckte jag att det var dumt att inte testa.

År 2020 vann hon och hennes UF-företag första pris för "Årets innovation" på UF-mässan i Göteborg och i år fick Reinholdt bland annat ta emot Skapa-stiftelsens länspris för unga talanger under 30 år av Norrbottens landshövding. Därefter blev det Sverigefinal, där hon vann andrapris av unga talanger i Sverige.

undefined
"Det är väldigt roligt men jag tror inte att jag själv inser hur bra det är. För mig är det bara min hobby vid sidan av som jag tycker är kul, och det har varit väldigt viktigt för mig att jag ska tycka det", säger Ebba Reinholdt om hur det känns att vara där hon är i dag med sitt företag.

Företaget driver hon i dag tillsammans med sin mamma Carina Reinholdt som är född och uppvuxen i Gammelstad, Luleå. Hon arbetar som läkare och var även rådgivare under UF-tiden. Sedan några veckor tillbaka testas produkten i liten skala nattetid på akuten på Sunderby sjukhus.

– De har en produkt bara för att de ska kunna testa principen. Sen har vi blivit kontaktade av några vårdcentraler, så målet nu är att fixa så vi har alla certifieringar som behövs.

Planen är att produkten i framtiden ska göras tillgänglig för alla som är i behov av den – men än kvarstår ett visst arbete.

– I och med att det är en egen innovation så är det svårt att veta vad vi ska ta i betalt för den. Nu har vi kontakt med ett företag som arbetar med prisvalidering för att ta reda på det. Sen vem vi ska börja sälja till först, det får vi också svar på genom den här prisvalideringen. Vilka som är våra mer konkreta kunder och hur ska vi nå dem.

För att komma igång med sitt företag har hon bland annat medverkat i Go Business och Artic Business accelerator program.

– Alla de jag har haft kontakt med har varit superbra. Både hur jag ska tänka själv med mina egna entreprenörsförmågor, men även hur jag ska tänka långsiktigt med tidsplan och affärsmodell. Norrbotten verkar vilja satsa mycket på innovation och det är en resurs jag har tagit tillvara på.

Att ta kontakt med de resurser som finns tillgängliga samt våga ta emot hjälp är tips hon nämner för de som har en idé de tror på, men inte riktigt vet hur de ska ta den vidare.

Vad är framtidsdrömmen?

– Att det blir ett stort företag som jag efter studierna kan leva på. Än så länge har allting varit väldigt kul och jag vill se hur stort det kan bli. Jag hade ingen aning när jag började med UF-företaget att jag skulle sitta och plugga uppe i Luleå och vara en av de bästa innovatörerna i Sverige, det känns väldigt surrealistiskt när man tänker på det, säger Ebba Reinholdt.

Från idé till handling

Här är Ebba Reinholdts tre tips för att komma i gång med ditt företag – så går du från idé till handling:

Våga tro på dig själv och din idé. Det är viktigt. För om inte du tror på din egen idé, hur ska du då kunna övertala någon annan att den är bra?

Börja i den mån du kan. Det måste inte vara perfekt från början, du kan börja smått. 

Våga ta emot hjälp. Om du inte kan, prata med din omgivning. Fråga om det är någon som har möjlighet att hjälpa till eller om någon känner någon som kan göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!