"Norrbotten och försvaret marscherar i takt"
VISITATION. Försvarsminister Mikael Odenberg ger klartecken till fortsatt satsning på testverksamhet i Arvidsjaur, Vidsel och Luleå. Det beskedet lämnade han under sitt besök på F21 i går. I en intervju ger försvarsministern PT:s läsare svar på många andra frågor.
Vad gjorde du då?
- Jag träffade landshövdingen och förbandscheferna för att få litet information om Norrbotten i allmänhet och försvaret i synnerhet.
Något speciellt du
reflekterade över?
- Ja, Norrbotten påminner om Gotland i den bemärkelsen att det civila samhället och försvaret marscherar i takt. Här finns en ömsesidig förståelse för varandras behov och verksamheter. Intressekonflikterna är väldigt få i jämförelse med övriga landet.
Vad tyckte du om förra regeringens beslut att flytta helikopterskvadronen från Norrbotten?
- Stolligt.
Du är inte beredd att
ändra på detta?
- Lagt kort ligger. Jag vill blicka framåt. Att hålla på och flytta tillbaka verksamheter blir heller inte bra.
Vad menar du med att försvaret styrs enligt en otidsenlig ordning?
- Statliga myndigheter har en verksamhetsförordning där de själva bestämmer över organisationen, exempelvis lokaliseringar. Detta gäller märkligt nog inte försvaret. Jag tycker regering och riksdag ska låta bli att lägga sig i försvarets detaljfrågor.
Några nya försvarsbeslut och nedläggningar att vänta?
- Inte i dagsläget. Jag tycker det gamla beslutet ska få sätta sig. Men förändringar kommer alltid att ske.
Något som F21 behöver oroa sig över?
- Inte som det ser ut i dag. Det här är ett väl fungerande och välskött förband.
I dag överlämnas regeringens lagförslag "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" där försvarets radioanstalt föreslås få rätt till signalspaning, alltså avlyssning av dator- och teletrafik. Vad säger du till kritikerna?
- Det handlar inte om ett storebrorssamhälle eller övervakning av svenska medborgare. Vi har ju signalspanat i över 50 år utan regleringar i lagen. Det här leder till ett bättre skydd.
Kan du lämna garantier på att signalspaningen inte missbrukas och att oskyldiga inte avlyssnas?
- Vi ska göra systemet så bra som möjligt så att varken meddelarskyddet eller andra liknande skydd för den enskilde individen skadas. Det kommer också att finnas ett integritetsråd vid försvarets radioanstalt som gör oberoende kontroller av verksamheten.
I dag är det Internationella kvinnodagen. Behöver försvaret fler kvinnor?
- Ja. Vi vill ha duktiga medarbetare oavsett kön. En förändring är att den enkät som tidigare gått ut till alla så kallade pliktiga pojkar från och med i år även skickas ut till tjejer. Vi vill väcka intresse för försvaret hos fler kvinnor. Flygvapnet är föregångare när det gäller rekrytering av kvinnor.
Vad tycker du om den militära testverksamhet som bedrivs och planeras
i länet?
- Vi vill utveckla både den militära och civila delen. Det finns en hög potential att utveckla verksamheten ytterligare. Därför har vi givit både försvaret och Försvarets Materielverk i uppdrag att titta på nya möjligheter. Vi har all anledning att se positivt på testverksamheten. Norrbotten har ju unika förutsättningar med sina stora lågtbefolkade områden och sina speciella klimatförhållanden.
Några negativa överraskningar under besöket i Norrbotten?
- Ja, att det är så lite snö.
Några positiva?
- Den positiva anda som råder. Inte minst här på F21.
Vad var roligast?
- Att flyga Jas gripen i simulator. Jag återkommer snart. Då ska jag flyga skarpt (skratt).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!