"Lön efter arbetsinsats är en viktig fråga"

- Vi har ett bra löneavtal. Men arbetsgivarna följer inte avtalets intentioner, säger Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Luleå2006-04-20 00:00
Nu är landets sjuksköterskor på krigsstigen. Orsaken är lönerna - som de anser inte står i proportion till deras arbetsinsats och ansvar.

Vårdförbundet är inte inne i någon avtalsrörelse. Det avtal som tecknades 2005 är ett tillsvidare-avtal. Men den fackliga organisationen startar nästa vecka en landsomfattande kampanj med lönefrågorna i fokus.

Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundets drygt
3 900 medlemmar i Norrbotten, menar att det gällande avtalet är bra. Men att avtalet inte följs av arbetsgivarna.

Individuella löner

- Vi har individuella löner och enligt avtalet ska lönen vara kopplad till motivation och resultat. Men så fungerar det inte i praktiken, säger hon.

I en enkät som gjordes i december 2005 bland förbundets medlemmar är det bara hälften av de svarande som uppger att det finns en koppling mellan lönen och verksamheten.

- Det är tvärt emot hur avtalet säger att det ska fungera. Avtalet är modernt och individanpassat men många arbetsgivare följer de traditionella mönstren, säger Gun Lundström, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

"Skräckexempel"

Vårdförbundets medlemmar i Norrbotten är anställda av landstinget, av länets 14 kommuner och av privata arbetsgivare. Skillnaderna är stora mellan hur de olika arbetsgivarna tillämpar avtalets individuella lönesättning.

- Vi har alla varianter. Från skräckexempel där politikerna går in och sätter lönerna till ställen där det fungerar som det är tänkt, säger Katarina Johansson.

Hon tar Luleå kommun som ett positivt exempel.

- Där har vi fått en löneprocess som följer avtalets intentioner. Även om vi inte är nöjda med utfallet så har vi en fungerande process, säger Katarina Johansson.

Säger upp avtalet

Om arbetsgivarna inte börjar tillämpa den individuella lönesättningen så medlemmarna får en bättre löneutveckling kan Vårdförbundet säga upp det gällande avtalet, uppsägningstiden är sex månader.

- Men det är det slutliga steget. Vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt. Men vi känner att vi verkligen har medlemmarnas stöd att driva det här. Att få lön efter arbetsinsats och ansvar är en viktig fråga, säger Katarina Johansson.

Den 25 april har Vårdförbundet i Norrbotten bjudit in politiker och tjänstemän från kommunerna och landstinget till Sunderby folkhögskola för en paneldebatt om lönevillkoren inom vårdyrkena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om