"Flyktingar skulle vara en tillgång"

Flyktingar kan bli räddningen för Norrbottenskommuner som hotas av avfolkning. Länsstyrelsen har fått regeringens uppdrag att samordna flyktingmottagandet och snart har alla länets kommuner träffat överenskommelser om att ta emot flyktingar.

Luleå2007-08-22 00:00
Enligt ett regeringsbeslut har länsstyrelserna sedan den 1 juli en ny roll som samordnare för kommunernas flyktingmottagning i stället för det avvecklade Integrationsverket. Länsstyrelserna i landet har fått sammanlagt nio miljoner kronor för att sy ihop överenskommelser med kommunerna och därmed säkerställa att flyktingarna får introduktion och utbildning, att de har någonstans att bo och att de kan få jobb så de kan försörja sig

Tolv har skrivit på

På tisdagen höll länsstyrelsen i Norrbotten en träff med representanter för Migrationsverket och representanter för länets 14 kommuner om flyktingmottagandet. Hittills har tolv av kommunerna i Norrbotten skrivit på överenskommelser om flyktingmottagande. Enligt överenskommelserna ska sammanlagt 650 flyktingar tas emot i Norrbotten under 2007. Haparanda och Arjeplog har ännu inte ansett sig kunna ta emot flyktingar på grund av bostadsbrist. Men nu står också de orterna i begrepp att träffa överenskommelser om flyktingmottagning.

- Vi har problem med minskande befolkning. Flyktingarna skulle vara en tillgång och tillföra kommunen kompetens, säger Bengt-Urban Fransson, s-kommunalråd i Arjeplog, (bilden).

Vad kan då Arjeplog erbjuda flyktingarna?

- I ett så litet samhälle som vårt är det lätt att komma in i samhällsgemenskapen. Ingen faller mellan stolarna helt enkelt, säger Bengt-Urban Fransson.

Tillgång till arbete

En av de faktorer som har visat sig vara viktigast för att få flyktingar att stanna kvar i en kommun efter det initiala mottagningsskedet är att det finns tillgång till arbete och utbildning.

- Många av flyktingarna som kommer hit är välutbildade och arbetstillfällen finns. Inte minst kommer det att behövas arbetskraft när den stora 40-talistgenerationen faller för pensionsstrecket. Norrbottenskommunerna kan också erbjuda fördelar som inte finns i storstäderna: ren miljö, ett rikt friluftsliv och trygghet, säger Torsten Fors, nyanställd handläggare vid länsstyrelsens integrations- och jämställdhetsenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om