Många elever upplever att det finns brister i deras arbetsmiljö. Några vanliga brister är smutsiga och otrygga skoltoaletter, hög ljudvolym i olika utrymmen, tråkiga och stökiga lunchrum samt dålig luft i klassrummen.
Otrygga toaletter
En tredjedel av de svarande i BO:s senaste enkätundersökning om arbetsmiljön i skolan (undersökningen redovisas i rapporten "Vill man gå på toa ligger man illa till") uppger, att de sällan eller aldrig har möjlighet att gå till en plats i skolan där de kan få lugn och ro.Smutsiga, stinkande och otrygga skoltoaletter utan fungerande lås leder till att 21 procent av eleverna undviker att gå på toaletten under hela skoldagen. I åldersgruppen 15 år och äldre är det 21 procent som alltid håller sig hela dagen för att de inte tycker om att gå på toaletten under skoltid.
- Det är inte rimligt att barn i Sverige ska behöva uppleva en arbetsmiljö i skolan som vi vuxna aldrig skulle acceptera på våra arbetsplatser, säger barnombudsmannen.
Vårdnadstvister
Barn kommer ofta i kläm vid vårdnadstvister, påpekade BO.- Vår lagstiftning utgår från att vuxna har rätt till sina barn, inte att barn har rätt till en god uppväxt. Inom kommunernas socialtjänst brister det en del, här finns synen att barn är familjens tillhörighet. Men barn är egna individer med egna rättigheter.
På tal om droger sade Lena Nyberg:
Naiva vuxna
- Vi vuxna är så naiva, vi tror att våra ungdomar köper av gammaldags langare. Vi varnar dem för langare som står och säljer utanför Systembolaget och vi försöker hindra dem från att köpa folköl i affären. Det handlar inte om det, kunskapen om hur man får tag på alkohol sprids via internet. De unga kan lätt ta reda på vart man ska ringa för att en välsorterad bil ska komma och bara ösa ut öl, vin och starksprit.Apropå internet visar BO:s undersökningar, att 47 procent av pojkar i åldern 14-18 år inhämtar vad de vet om sex och kärlek från porrsajter och porrfilmer och 50 procent från tv-serier och filmer. Så ungdomsmottagningarna har en del kvar att göra, menade Lena Nyberg.