Psykutredning styr morddomen

På fredag väntas besked från den rättspsykiatriska undersökningen. Svaren kommer att slå fast om den knivmördade Andreas Ylipääs banemän ska dömas till långa fängelsestraff eller rättspsykiatrisk vård.

23-åringen befinner sig för närvarande i Huddinge utanför Stockholm för en stor sinnesundersökning. (Arkivbild).

23-åringen befinner sig för närvarande i Huddinge utanför Stockholm för en stor sinnesundersökning. (Arkivbild).

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2015-05-26 05:00

I snart en månad har den ena gärningsmannen, 23-åringen, utretts vid rättsmedicinalverkets enhet i Huddinge utanför Stockholm.

Parallellt har kompanjonen 24-åringen (som fyllt år och fortsättningsvis kallas 25-åringen) varit inbegripen i en liknande RPU-utredning vid rättsmedicinalverket i Göteborg.

Svaren ska bringa klarhet i om männen ska dömas till långa fängelsestraff eller rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på Andreas Ylipää.

Tidigast i slutet av juni är en dom att vänta.

Övertygande bevis

Luleå tingsrätt har redan slagit fast att övertygande bevisning presenterats för männens skuld till mord alternativt medhjälp till mord.

Våldsbrottet har de utfört tillsammans och/eller i samförstånd, enligt rätten.

Men inför en fällande dom har tingsrätten begärt att 23- och 25-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk sinnesundersökning, en RPU-utredning.

– Min klient har utretts i Huddinge och resultatet är aviserat till i slutet av denna vecka, säger Håkan Kjellgren, 23-åringens advokat.

25-åringen har undersökts i Göteborg, och under hela utredningsprocessen har båda männen förblivit häktade, dock utan restriktioner.

Ny förhandling

Initialt kommer RPU-svaren att hanteras med sekretess, endast tillgängliga för rättens parter.

– Nästa steg blir att utlysa en ny huvudförhandling där både åklagare och advokater får möjlighet att utveckla sina ståndpunkter utifrån resultaten, säger rådman Katarina Lindgren.

– Därefter kommer rätten att dra sig tillbaka för att besluta om påföljden för våldsbrottet, förklarar hon.

Avvaktar utredning

– Just för dagen händer inget speciellt för min eller våran del utan vi avvaktar RPU-utredningen innan vi tar beslut om hur utfallet ska tacklas. Jag har inte haft någon kontakt med min klient under den tid han har vistats söderut, säger Lars Grönberg, 25-åringens försvarare.

– Beträffande 25-åringen är det ju avgörande om tingsrätten anser honom skyldig för mord eller medhjälp till mord. Det kommer troligen att påverka påföljdsfrågan, menar Grönberg.

Överklagan

Väl tillbaka i Luleå kommer männen att hållas kvar åtskilda i varsin cell i häktet på Porsöanstalten.

Mycket talar för att den framtida domen i tingsrätten, oavsett utfallet, blir överklagad till hovrätten av endera part.

Om, eller när så sker, förblir männen fortlöpande häktade inför och under hovrättsförhandlingarna.

Hovrättsförhandling

En förhandling i hovrätten kan påbörjas tidigast i slutet av sommaren, antingen i Luleå eller Umeå.

Om ingenting nytt åberopas kommer allt inspelat videomaterial från tingsrätten att visas på storbildskärm för hovrättens ledamöter.

Och när höstmörkret börjat falla på brottsplatsen utanför den rosa husväggen på Sundsgatan är ett besked att vänta från hovrätten – om männen ska transporteras till anstalten Kumla eller till någon rättspsykiatrisk enhet av högsta säkerhetsklass.

KNIVMORDET PÅ SUNDSGATAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om