Asperger är en diagnos som enligt 1177 är en form av autism och ingår i samlingsnamnet Autismspektrumtillstånd, ast. Där ingår funktionsnedsättningar som påverkar sättet att tänka, vara, samt kommunicera med andra. Bland annat autism, autismliknande tillstånd och Aspergers syndrom.
– Det diagnossystem som vi psykologer framförallt använder är DSM-5, där har man slagit ihop allting så det heter Autismspektrumtillstånd, säger Emma Henriksson, legitimerad psykolog.
Enligt Henriksson kan tidsåtgången för en utredning av en ast-diagnos variera mellan olika mottagningar, beroende på om det gäller vuxna eller barn, samt påverkas av andra omständigheter från fall till fall. Men oftast ligger besökstiden för patienten omkring åtta till tio timmar.
– Det kan såklart ta mer tid och det är även annat som gör att en utredning tar tid att färdigställa för psykologen, som att tolka tester och skriva.
En utredning ser olika ut beroende på om det gäller vuxna eller barn och skiljer sig åt mellan olika fall. En bred beskrivning är att den till stor del består av samtal, intervjuer, tester samt fylla i olika skattningsformulär.
När det gäller yngre barn gör utredaren framförallt intervjuer med föräldrarna där de bland annat frågar om aktuella symptom på autism och svårigheter som lett fram till utredningen. Oftast görs även observationer.
– Med yngre barn brukar vi göra en halvstrukturerad lekbedömning för att titta på sociala färdigheter och autismtypiska beteenden.
Även i vuxnas fall görs vanligtvis intervjuer med föräldrar eller någon annan anhörig men främst sker samtalen med personen som ska utredas.
– De får svara på frågor och där är det mer strukturerade intervjuer. Man har fokus på autismsymptom där man får beskriva sina svårigheter. Men vi frågar också om utvecklingen i stort och försöker bedöma om det finns andra förklaringar till de svårigheter man upplever.
Ast-diagnoser är mer förekommande hos pojkar. Flickor med diagnosen upptäcks oftare i senare ålder, en förklaring kan vara att de i många fall inte uppvisar lika tydliga symptom.
– Deras symptom kan se lite annorlunda ut och de kan ibland maskera sina svårigheter så att omgivningen inte märker dem lika tydligt. Fler pojkar som får diagnos stämmer mer in på den klassiska bilden av vad autism är. Det behövs mer forskning för att svara på frågan om vilken eller vilka orsaker som gör att fler pojkar än flickor får autismdiagnos.