- Diabetes typ 2 är en av våra kraftigast växande folksjukdomar. I Sverige räknar man med att det finns cirka 350 000 personer som har sjukdomen och lika många beräknas bära på typ 2-diabetes utan att veta om det eller i varje fall utan att ha fått en diagnos, säger PRO Norrbottens distriktsordförande Lars Hedberg, själv diabetiker.
Skuld och skam
I länder som Indien och USA sker en närmast epidemisk utveckling av typ 2-diabetes och västerländsk livsstil med mycket stillasittande samt osund kost nämns som en viktig förklaring till att allt fler och allt yngre drabbas.Det faktum att diabetes beskrivs som en livsstilssjukdom för med sig att många som får sjukdomen drabbas av skuld- och skamkänslor. Visst har livsstilen en central betydelse för utvecklandet av diabetes, men det är viktigt att komma ihåg att man inte får diabetes bara för att man ätit för mycket sötsaker. Bakgrunden är mer komplicerad än så, framhåller man i "Den lilla boken om typ 2-diabetes", som nu ska ligga till grund för studiecirklar runt om i Sverige.
Ärftlig sjukdom
Bakgrunden är ett komplicerat samspel mellan arv och miljö. Typ 2-diabetes är en ärftlig sjukdom. Men det finns effektiva behandlingsmöjligheter; i första hand krävs livsstilsförändringar med viktminskning och motion för att få kontroll på blodsockret. Om det inte räcker finns effektiva läkemedel och man kan också ge insulin i injektionsform för att få ned blodsockret.- Vi vill bland annat att folk ska bli medvetna om att diabetes typ 2 kan hejdas och utvecklingen bromsas med hjälp av kost och motion, svarar Lars Hedberg på frågan vad som är syftet med boken.
- Många pensionärer som har sjukdomen vet inte så mycket om den och läkarna är inte alltid så meddelsamma, av tidsbrist.
Diabetes typ 2 är en smygande sjukdom, inte förrän den är långt framskriden får man tydliga symtom. Under tiden hinner hjärta, blodkärl och lever skadas.
- I mitt fall upptäcktes sjukdomen genom att jag var så fruktansvärt törstig. Jag åkte till vårdcentralen och det visade sig att min blodsockerhalt låg på 19,5 mot normalt 5-6, säger Stig Larsson från PRO Norrfjärden, som nu vid 76 års ålder har levt med sjukdomen i 14 år.
- Hittills har jag klarat mig utan tabletter, tillägger han.
Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto mindre är risken för följdsjukdomar och komplikationer.
Långt ifrån alla får de klassiska symtomen med ökad törst, svettningar, huvudvärk, yrsel, nedstämdhet, trötthet, viktnedgång och stora urinmängder.
- Sjukdomen upptäcks enkelt med ett blodprov, säger Stig Larsson.