Det är inte bara i primärvården läkartjänsterna är glest besatta.
Socialstyrelsens siffror visar att Norrbotten har färst läkare av alla landsting när samtliga specialiteter vägs samman. 2014 hade länet 209 läkare per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med 344 i grannlänet Västerbotten eller 286 som är motsvarande siffra för hela landet.
I primärvården är Norrbotten tredje sämst i riket med 54,8 läkare per 100 000 invånare, jämfört med 64,3 i hela landet.
– På det stora hela handlar det om en 40-procentig bemanning och det är väldigt besvärligt för kvaliteten, säger Robert Svartholm.
Att primärvården inte klarar att leverera enligt sitt uppdrag får följdeffekter, enligt Robert Svartholm. Han beskriver Sunderby sjukhus som ”dimensionerat för en fungerande primärvård” – och när hälsocentralerna har problem går det ut över sjukhusen.
– I och med att primärvården har slutat fungera fungerar inte Sunderby sjukhus heller. Primärvården är basen, kommer man snett in som patient blir det väldigt jobbigt.
Robert Svartholm tycker att Region Norrbotten behöver göra en totalöversyn av primärvården och ta fram en långsiktig plan för verksamheten. En sådan plan ska bland annat säkerställa arbetsmiljön och karriärmöjligheterna för distriktsläkarna.
– En ung läkare vill göra karriär och få ansvar, men det får man inte som det ser ut just nu. Man måste få flexibla scheman, inflytande över sin arbetssituation och utvecklande, ansvarsfulla arbetsuppgifter. En långsiktigt hållbar arbetsmiljö.