Prästen riskerar att få sparken

Kyrkoherden skräder inte orden om den brottsmisstänkte prästen som riskerar att "avkragas" och få sparken."Vi är bedrövade, arga och väldigt ledsna över hans agerande", säger kyrkoherden i församlingen.

Prästen riskerar att "avkragas" och få sparken. (Arkivbild).

Prästen riskerar att "avkragas" och få sparken. (Arkivbild).

Foto: Lars Pehrson

LULEÅ2014-11-27 13:50

I takt med att den researrangerande prästen ställt in bussrundturen, behållit de 400 000 kronorna och gått under jorden har telefonen gått varm hos hans chef, församlingens kyrkoherde.

– Det har varit väldigt jobbigt. Och när NN inte svarar i telefon eller gör rätt för sig är det fullt förståeligt att förtvivlade människor hör av sig till mig, säger kyrkoherden.

Privat arrangemang

– Men även om jag delar resenärernas ilska och bedrövelse tvingas jag konstatera att bussresan helt varit ett privat arrangemang utanför kyrkan.

– Det går inte som arbetsgivare att ta ansvar för vad anställda planerar utanför sin arbetstid, även om det berör församlingsmedlemmar. Kyrkan kan till exempel inte gå in och reglera den skuld som NN har till resenärerna, förklarar kyrkoherden.

Inga kommentarer

Församlingens chef sticker inte under stol med att han djupt ogillar efterspelet till bussresan som aldrig blev av.

– NN har varit sjukskriven sedan i slutet av augusti och jag har aldrig lyckats nå honom per telefon. Vi har kommunicerat en del mejlvägen men han har konsekvent undvikit att kommentera mina sakfrågor, säger kyrkoherden.

Men trots sjukskrivningen har prästen varit verksam under september månad i en före detta hemförsamling både vid kyrkliga vigslar och barndop.

– Jag har informerats om detta och vi kommer att utreda den biten ytterligare, säger kyrkoherden.

Ärende för domkapitlet

Prästens sjukskrivning har förlängts i omgångar, senast fram till i mitten av januari.

Parallellt vilar hans framtid inom församlingen på bräcklig grund. I viss mån avvaktas polisens brottsutredning – men redan den 11 december när domkapitlet i Luleå stift håller möte kommer prästens lämplighet att granskas som en punkt på dagordningen.

– Domkapitlet gör då en ämbetsprövning, man prövar prästens lämplighet utifrån kyrkoordningen, förklarar stiftsjuristen Heidi Stenberg och hänvisar till kapitel 31, paragraf 12. Där står det bland annat:

"Domkapitlet får förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om denne genom brottslig gärning, på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha."

Riskerar avsked

Komministern riskerar alltså att "avkragas", fråntas sina befogenheter som präst, vilket enligt praxis kan fastställas även om en pågående polisutredning inte är slutförd.

Alternativet mot att förklaras obehörig kan bli att domkapitlet beslutar om en prövotid över tre år eller tilldelar prästen en skriftlig erinran.

Ordförande i domkapitlet är biskop Hans Stiglund som PT har sökt.

I ett senare skede riskerar prästen omplacering eller avsked från Svenska kyrkan. Det blir i så fall en fråga för arbetsgivaren att ta ställning till, alltså det pastorat som församlingen ingår i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!