Det skulle bli en fantastisk resa – en tio dagar lång oförglömlig busstur över vackra Nordkalotten i bästa midsommartid.
Med målande bilder sålde prästen resekonceptet till sina församlingsmedlemmar.
I programmet ingick guidning, hotellboende, måltider och en rad begivenheter runt Lofotens övärld, Nordkap och Treriksröset.
30 pensionärer, lika med full buss, nappade på prästens locktoner. Resenärerna betalade i förskott en avgift på 12 900 kronor per person, plus ytterligare 2.900 kronor för den som önskade hotellboende i enkelrum under resan.
Dödsbesked
I början av juni hade prästen fått in all betalning, 400 000 kronor.
Avfärden var planerad till den 21 juni, midsommardagen, men tre dagar för avresan fick deltagarna ett tråkigt besked levererat per brev.
Allt var inställt. En person i prästens närhet hade dött. Komministern kunde inte åka och pengarna skulle därför betalas tillbaka.
Breven nådde deltagarna den 18 juni. Men i dag, drygt sex månader senare, har resenärerna ännu inte fått tillbaka sina pengar.
Storbedragare
Under sommaren skickade prästen ytterligare ett par brev där han utlovade snar återbetalning.
Förklaringen till dröjesmålen berodde dock, enligt prästen, på att han hade lånat ut pengar privat till personer i nöd, som sedan inte betalat tillbaka.
Från i slutet av augusti – i samband med att prästen blev sjukskriven – upphörde dock all kontakt. Prästen har därefter gjort sig oanträffbar. Han svarar inte på telefon, inte på mejl eller brev.
– Vi har drabbats av en storbedragare. Det är förfärligt hur komministern lurat oss i fällan genom att spela på sin auktoritet som präst, säger Lilian Hjalmarsson, som tillsammans med maken Lars-Gustav blivit blåsta på sammanlagt 25 800 kronor.
Prästvigd i Luleå
Den präst som nu är polisanmäld och misstänkt för bedrägeri är i 50-årsåldern och har under många år verkat i kyrkans tjänst främst i södra Sverige.
Mannen är numer fast anställd inom Luleå stift.
Den bussrundresa som komministern hade planerat under midsommartid var ett privat arrangemang speciellt inriktat mot församlingens äldre medlemmar.
– Vi känner oss oerhört kränkta. Det känns dessutom extra tungt när motparten är en präst som vi haft förtroende för och som borde stå upp för de budord han är satt att företräda, om att inte stjäla eller ljuga, säger Lilian Hjalmarsson.
Deltagande i sorgen
– Senaste livstecknet som vi fått från prästen rörande resan kom per brev den 17 augusti. Då skrev han att "pengarna kommer i morgon". Han berättade också att dödsfallet som omöjliggjort resan handlade om en nära vän som hade tagit sitt liv, en ny version från tidigare.
– Ingen har fått vetskap om vem den avlidne är trots åtskilliga frågor. Initialt kände vi stort deltagande i prästens sorg men det finns risk att vi blivit lurade även på den punkten, säger Lilian Hjalmarsson.
Indrivning
En kreditkontroll av prästens ekonomiska förehavanden avslöjar stora betänkligheter.
Mellan februari 2012 och september 2014 är han påförd 19 betalningsanmärkningar. Den totala skuldbördan – drygt 75 000 kronor för främst skatteskulder plus obetald vägtrafikskatt och flera obetalda tv-avgifter – är numer reglerad.
Dessa skulder har kronofogden till största delen drivit in genom så kallad löneutmätning; då pengar plockats direkt från prästens lön.
Senaste kända inkomståret, 2013, lyfte prästen 511 000 kronor i årslön och året innan taxerades han för 655 000 kronor. Inkomstminskningen förklaras av att mannen tidigare haft uppdrag som kontraktsprost och en chefsfunktion som kyrkoherde innan han övergick till tjänsten som komminister.
Ny skuldbörda
Under hösten i år har kronofogden på nytt satt prästen under punktmarkering.
En rad betalningskrav har skickats ut via så kallad delgivning. Totalt rör det skulder på 180 000 kronor som 14 av de 30 resenärerna valt att använda kronofogden som mellanhand för att driva in.
PT har vid upprepade tillfällen sökt den misstänkte bedragaren både per telefon och mejl. I artikeln här intill berättar vi hur den berörda församlingen och Luleå stift kommer att agera i ärendet.