Influencer är ett yrke på frammarsch. Allt fler livnär sig via sina digitala kanaler, där deras stora räckvidd innebär att de är makthavare i samhället. Vi har träffat några av Norrbottens största influencers för att höra vad de egentligen gör. Hur började deras resa? Tjänar de mycket pengar? Och hur ser de på den påverkan de kan ha online?
I ett gammalt hus från 1920 med stor trädgård och lummiga buskar i Råneå bor Pontus Johansson. Skolkämpen, snickaren, fotografen, digitala kreatören – och influencern.
Han har tusentals följare på Instagram (109 000) och Tiktok (152 000) och tycker om att provocera, kan vara hård i tonen och tycker det är viktigt att lyfta psykisk ohälsa.
– Om jag kan få unga att söka hjälp tidigare än jag själv gjorde när jag var 30 så är det bra. En ung grabb som mår psykiskt dåligt kanske söker hjälp när han är 15 och då kommer hans liv bli helt annorlunda jämfört med mitt. Målet är väl att påverka människor i smått och stort och ha kul på vägen.
Många kanske känner igen honom som en av kämparna för den framgångsrika folkkampanjen för skolorna i Luleå, andra känner igen honom från de smått tokiga experimenten med att kolsyra ägg eller brygga kaffe med världens starkaste chili.
2016 arbetade han som snickare och började använda sig av sociala medier i arbetet. Han delade med sig av att hur man snickrar och bygger saker, vilket blev väldigt populärt. Snabbt fick kontot 4 000 följare och nya kunder tillkom på grund av synligheten på sociala medier.
– De tyckte vi var transparenta och uppskattade det.
2018 startade han kontot Råneå river på Instagram och delade med sig av naturbilder han fotat. Några år senare bytte han namn på kontot till Riktiga Pontus och ställde sig själv framför kameran. Målet: att en dag kunna försörja sig på sociala medier.
– Jag tänkte att jag ska göra en video varje dag och då måste det vara väldigt enkelt, jag kan ju inte gå i fjällen varje dag. Det måste vara något konstigt, som att kolsyra mat. Så jag började med det och det blev succé direkt. Ju konstigare grejer desto mer spridning. Jag hittade min nisch, driver lite med stockholmarna, gör lite humorinslag blandat med allvarligare saker.
Och kontot växte. Från 17 000 följare till dagens 104 000.
Det innebär förstås att han får en större plattform, mer att säga till om, fler som lyssnar.
– Det man ser i sociala medier är en framflyttning av makt och det kanske man inte tänker på. Makten har flyttat från de traditionella korridorerna till folket. Det är inte för skoj skull som Therese Lindgren (influcencer) gör partiledarintervjuer. Vem trodde det för tio år sedan, att en helt vanlig tjej gör något sådant? Det är ganska spännande och häftigt att man blir en maktfaktor i ett medielandskap.
Han dricker en klunk kaffe, utan kolsyra, och säger:
– Jag har tänkt många gånger att när man har en sådan räckvidd så har man ett stort ansvar för att kommunicera vettiga saker, om man vill. Ingen säger att jag måste, men jag har valt att kunna stå för de saker jag lägger ut. Jag gillar att provocera och använda ett hårdare språk, men det är nog det som är framgången i det.
Han tar ansvar för vad han lägger ut på sina kanaler, och skulle aldrig lägga ut filmer med alkohol, rökning eller ta ställning partipolitiskt.
– Kring valet fick jag förfrågningar om jag kunde göra något för några partier men jag tar inte ställning politisk. Jag tyckte till i skolfrågan och kan göra det i sakfrågor, säger Pontus Johansson.
Han kan tjäna mellan 25 000–70 000 kronor per video, beroende på vad det är och vilka kanaler, men säger samtidigt att det är viktigt att komma ihåg att det är ett risktagande att försöka försörja sig på sociala medier:
– Du äger inte ditt eget innehåll, vad händer om Instagram stängs ner i morgon? Man ska nog ha en inkomstkälla som inte hänger på sociala medier. Absolut säkraste vägen är att använda sociala medier som marknadsföringsfönster istället för inkomst. Stängs det ner har du ingen inkomst.
Priserna är, säger han, ett sätt att utbilda företagen, exponering kostar.
– En del frågar om de kan skicka solglasögon och om jag kan ha dem på mig i en video. Nej, det kan jag inte. Jag kan inte betala min hyra med solglasögon.
Han säger att han vill visa sina barn att man kan göra vad som helst, allt är möjligt.
– Om man kan sodastreama sig till en karriär, då kan man göra vad som helst. Målet är världsherravälde men då måste jag prata engelska så jag får väl börja med Sverige, säger Pontus Johansson med ett skratt.
– Hur långt kan man komma från köksbordet i Råneå? Jag kör på så ser vi vartåt det barkar.