Politiker riktar kritik mot demensvården

Inte jämlik. Diagnostisering bristfällig. Kompetensen för låg. Dålig samverkan och anhöriga går på knäna. I en ny rapport kritiserar landstingets egna politiker den demensvård som bedrivs i länet.

LULEÅ2013-11-20 06:01

Landstingsfullmäktiges Programberedning presenterar sin rapport om demensvården på torsdag. Under ett år har man, från brukare och anhöriga, tagit in information om hur vården upplevs vara i Norrbotten och kritiken som levereras i rapporten är hård. En av punkterna är att demenspatienter bortprioriteras.

–Det finns läkare som tror sig finnas i en miljö där man kan prioritera bort den här gruppen, säger Lars U Granberg (S), ordförande för beredningen.

Mer kompetens

Vården av demenssjuka i Norrbotten sker i samverkan mellan landstinget och kommunerna. Programberedningen har dock bara tittat på landstingets del och i många fall lyfter man fram framgångar hos kommunerna där politikerna menar att kompetensen är högre.

–Vår syn är att kommunerna är på tå och utvecklar sin kompetens men då behövs landstinget som part, säger Lars U Granberg.

Kritiken mot den egna verksamheten är dock att landstinget inte samverkar på många ställen i Norrbotten.

–Det leder framförallt till att patienterna inte får rätt bedömning.

Beredningsledamöterna efterlyser ytterligare geriatrisk kompetens men då det är brist på sådan i hela landet vill man se att distansöverbryggande teknik används för att patienter ska få rätt diagnos.

–Den geriatriska kompetensen är viktig för att inte patientens situation ska försämras. I dag möts inte patienten av det, inte i slutenvården heller.

Anhöriga drabbade

En annan anledning till att nyttja teknik är att slippa flytta patienter, som lätt blir ängsliga och oroliga, till sjukhus för att ställa diagnos.

Enligt Programberedningen lever demensvården inom Norrbottens läns landsting varken upp till nationella riktlinjer eller de mål man själv satt. Bland annat handlar det om snabb diagnostisering vilket inte uppfylls. Det handlar också om adekvata läkemedelsbedömningar och att rätt diagnos ställs. Enligt rapporten finns i dag många patienter med en Alzheimersdiagnos som inte stämmer.

–Vi måste beta av den kö som finns med patienter utan eller med fel diagnos, säger Lars U Granberg.

De anhörigas situation har också lyfts fram i rapporten.

–Det här är en närståendesjukdom. Om de inte vore så aktiva som de är skulle vi får jättelika problem. Men det får konsekvenser, människor, främst kvinnor, går ner i arbetstid för att vårda sina anhöriga.

Här menar Granberg att landstinget måste ta sitt ansvar, både ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv.

–Vi behöver arbetskraft i framtiden, har vi råd att låta kvinnor vara borta från arbetslivet?

Fotnot: Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om