Polisen krockar för 1,2 miljoner per år

Kostnaderna för att reperera skador på polisens fordon ökar lavinartat. I Norrbotten har kostnaderna ökat från cirka 400 000 kronor år 2007 till 1,2 miljoner ifjol - och av det anses 800 000 kronor bero på så kallade onödiga skador.

Greger Öhlund är ansvarig för polisens hela fordonspark i Piteå älvdal. Han har inte märkt av den lavinartade ökningen av reparationskostnader som rapporteras från länet i stort. "Det gäller nog mest Luleå-Boden, de har ju flest fordon där", säger han.

Greger Öhlund är ansvarig för polisens hela fordonspark i Piteå älvdal. Han har inte märkt av den lavinartade ökningen av reparationskostnader som rapporteras från länet i stort. "Det gäller nog mest Luleå-Boden, de har ju flest fordon där", säger han.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2010-02-05 06:00
Polisbilar är av naturliga orsaker mer utsatta än vanliga personbilar. I yrkets natur ligger en hel del risker i och med efterföljanden, att man tvingas preja brottslingar, blir påkörda av brottslingar som försöker komma undan och så vidare. Men:
- Kostnaderna har ökat lavinartat de senaste åren och det måste vi göra något åt, säger Norrbottenspolisens servicechef Mikael Isaksson.
Aggressiva förare
På länsnivå har därför en så kallad "krockgrupp" bildats, eller mer formellt en särskild arbetsgrupp för fordonsskador där servicechefen sitter tillsammans med chefen för brottsförebyggande verksamhet, Per Karlsson, och huvudskyddsombudet.
- Vi kommer nu att se över de skador vi har och vad det beror på; vad är det som brister? Kan vi göra något? Finns det särskilt "aggressiva bilförare" bland poliserna? och så vidare, berättar Mikael Isaksson.
- År 2007, då kostnaderna började skena iväg, hade vi utgifter för reparationer på runt 400 000 kronor, varav 200 00 bedömdes vara så kallade "onödiga skador". Ifjol hade reparationskostnaderna stigit till 1,2 miljoner kronor, varav 800 00 bedöms som onödigt - så får det inte vara, konstaterar han.
Onödiga skador
Gruppens första åtgärd är tjänsteföreskrifter för hantering av myndighetens fordon som gäller från och med 1 mars, där det bland annat ingår tillsyn före och efter körning samt rutiner för anmälan när polisens fordon skadas. Vidare kommer man att se över utbildningsbehov och liknande.
Poliser är inte sämre bilförare är privatbilister. Problemet är att de heller inte är särskilt mycket bättre förare än gemene man.
På frågan vad som räknas som onödiga skador, svarar Mikael Isaksson:
- Ja, det kan röra sig om krockar i polisens garage, att man kör på pelare eller krockar med varann, och liknande. Men också onödigt risktagande i tjänstesituationer.
Piteå förskonat
Greger Öhlund är ansvarig för hela fordonsparken i Piteå älvdal. Han tycker att Piteå varit förskonat från krockar.
- Visst händer det incidenter ibland och vi har haft två stora krockar på senare år, bland annat olyckan på Sundsgatan där en polisbil krockade under utryckning. Den bilen tvingades vi skrota, men annars har jag inte märkt av någon större ökning. Det är nog mest i Luleå-Boden skulle jag tro.
FAKTA Polisens fordon
Norrbottenspolisen har flera hundra fordon registrerade. I Piteå älvdal finns till exempel 22 bilar, åtta skotrar, ett stort antal släp med mera
En normalutrustad polisbil, exempelvis en Volvo, kostar drygt 500 000 kronor, en VW-buss cirka 800 00 kronor
Försäkringspremierna för  länspolisens bilar ligger på 1,2 miljoner per år
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om