Onsdag genomfördes ett möte vid F21 där representanter från Piteå kommun mötte en stor grupp soldater vid F21 som precis avslutad sin tre månader långa GMU (Grundläggande militärutbildning).
Nu fortsätter soldaterna med en sex månader så kallad befattningsutbildning med inriktning allt från sjukvård till säkerhet och underhåll. En del blir heltidsanställda, andra får tjänst på deltid och här ser Piteå kommun en möjlighet att bland annat lösa sommarens rekrytering av exempelvis brandmän och undersköterskor.
– Det är första gången vi gör detta. Det känns spännande och tanken är att göra liknande arrangemang vid de andra försvarsgrenarna, som I 19 i Boden, säger Lena Sturk, personalstrateg vid Piteå kommun.
– Det är positivt att vi inlett ett samarbete kring personalrekrytering, säger Sofia Kempe, tidigare rekryteringskoordinator, nu arbetsmiljöhandläggare vid F 21.
Vid mötet presenterade egenföretagaren Sofie Lundmark, numera bosatt i Gävle, alla förtjänster med Piteå kommun och varför man ska bo här.
– Det är hit man kommer när man kommer hem och det förstår man först när man har flyttat. Det blev inte så roligt i Gävle som jag trodde, sade Lundmark, som pekade på att Piteå är den naturliga hemmaorten även om Kilafors kommun i Hälsingsland knyckt Piteås egen slogan.
Hon pekade på att Piteå kan bjuda på rikt friluftsliv, skolorna ligger i topp i Sverige och Piteborna är enligt en undersökning de lyckligaste i Sverige. Dessutom har Piteå som största arbetsgivare med 3 600 anställda ett stort behov av att anställa, på kort sikt inför sommaren 2016. På längre sikt måste kommunen nyanställa 4 000 personer fram till och med 2024 på grund av pensionsavgångar .
Här ser Sturk en chans att rekrytera folk från försvarsmakten eftersom de har en maximal anställningstid med åtta år.
– Ni är en drömmålgrupp och det är klart att vi vill att ni inte ska ta jobb i Luleå eller i Kalix, utan i Piteå, sade Sofie Lundmark till de församlade soldaterna
Hon och Lena Sturk pekar på att kommunen behöver bland annat undersköterskor, brandmän, personliga assistenter, it-folk, de som vill arbeta med flyktingar, socionomer, och folk i ledande funktioner..
– I dagsläget är det socialtjänsten som behöver rekrytera mest, upp till 600 personer, säger Lena Sturk, som uppger att onsdagens möte ska följas av fler träffar vid F 21.
Vid mötet deltog också fem så kallade Piteåambassadörer, där bland annat Linda Bergmark och Conny Lundqvist berättade om styrkan med att arbeta vid Piteå kommuns räddningstjänst.