Philip satsar på värnplikten

Förr ville många slippa värnplikten. I dag är konkurrensen hård om de platser som finns. Bara drygt 200 av de norrbottningar som i år mönstrar kommer att få göra lumpen.

Viktor Nilsson, Blåsmark, och Erik Westerlund, Hemmingsmark, var två som kallats till mönstring. Westerlund valde dock självmant att kliva åt sidan. "Jag ger hellre min plats till någon som önskar göra lumpen", säger han.

Viktor Nilsson, Blåsmark, och Erik Westerlund, Hemmingsmark, var två som kallats till mönstring. Westerlund valde dock självmant att kliva åt sidan. "Jag ger hellre min plats till någon som önskar göra lumpen", säger han.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2008-09-16 06:00
PT träffar Sebastian Henriksson, 18 år, från Glommersträsk, mitt under hans konditionstest på motionscykeln.
- Jag vill gärna göra värnplikten. Men jag är inte säker på vilken typ av tjänstgöring som skulle passa mig, säger han.
Under perioden 8-26 september har 1 304 ungdomar från Norrbotten och Västerbotten kallats till mönstring vid flygflottiljen F21 i Luleå. Av dem är 35 tjejer.
Web-enkät
De har gallrats ut efter en Web-baserad enkät som alla tillfrågade är skyldiga att svara på.
- Kraven på tjejerna år lika hårda som för killarna, berättar Rita Färm, (bilden), enhetschef vid Pliktverket i Kristianstad.
Därför gallras ytterligare drygt hälften av de unga kvinnliga aspiranterna bort efter genomförd mönstring. Än större är manfallet bland killarna.
- Av de ungdomar som mönstrar i Luleå kommer cirka en tredjedel att erbjudas värnpliktstjänst, huvuddelen på I19 i Boden, säger Patric Månsson, mönstringsförrättare.
Gav bort platsen
En som frivilligt valde att stiga åt sidan var Erik Westerlund, 17 år, från Hemmingsmark.
- Jag ger hellre min plats till någon som önskar göra lumpen. Själv vill jag det inte utan prioriterar att gå skolan klart.
Viktor Nilsson, 18 år, från Blåsmark, lovade göra så gott han kan på testerna.
- Sedan får vi se. Om jag vill göra värnplikten? Tveksamt, förklarar han.
Hoppas på lumpen
Det fanns emellertid andra som hoppades få ett erbjudande. En av dem var Philip Wallenius, född i Rosvik men numera bosatt i Piteå.
- Förhoppningsvis så klarar jag testerna. Jag vill göra lumpen, gärna som brandman eller någonting inom transportsektorn.
Även Sandra Eriksson, 20 år från Porjus, ser en framtid i det militära.
- Jag tror det är en bra utbildning.
Hon kan även tänka sig att bli befäl.
Tiderna har förändrats. Förr tvingades majoriteten av unga svenska män att göra värnplikten. Många försökte slippa och få frisedel.
I dag är situationen nästan omvänd.
- Ja, det är stor konkurrens om platserna. För att komma på tal måste man vara motiverad, vältränad och prestera bra på intagningsproven. En del gör lumpen för utmaningens skull, andra för att det av många arbetsgivare anses som en merit, berättar Emma Ragnarsson, (bilden), ungdomsinformatör på Pliktverket.
Tre kvar
Hon har själv gjort värnplikten som eldgivningssignalist.
- Jag finns med här för att prata med ungdomarna. Ge en ärlig bild av vad som väntar. Förr kunde unga människor prata med sina syskon eller kompisar om lumpen. Men så är det inte i dag.
Varje år det bara mellan 5 000 och 10 000 ungdomar som skrivs in till militärtjänstgöring.
Av Pliktverkets kontor finns bara endast tre kvar; Kristianstad, Göteborg och Stockholm.
Lämnar över
- Ganska roligt att vi som sydligaste kontor fått ansvaret för intagningstesterna i Norrbotten, säger Rita Färm, och fortsätter:
- Jag tycker det är roligt att vara här. Om vi istället åkt lika långt söderut hade vi hamnat i Rom. Då förstår du att det här är lite exotiskt för oss, säger hon med ett skratt.
Snart lämnar de 30-talet anställda vid Pliktverket i Kristianstad över till sina kollegor från Göteborg. De kommer upp till Luleå för att sköta intagningen av ungdomarna från Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om