Personalbristen leder till stabslägen, intagsstopp och inställda operationer. Andreas Söderström, överläkare på Sunderby sjukhus, är en av dem som undertecknat en debattartikel i ämnet.
– Det är förstås en oro när vi ser hur verksamheten försämras med krympande resurser, framför allt vad gäller personalresurser. Vi gör allt för att det inte ska påverka patienterna men på ett eller annat sätt drabbar det dem i slutändan, med i första hand längre väntetider och sämre omhändertagande. Exempelvis fick de patienter jag är ansvarig för opereras i Stockholm i somras vilket fick nämnda följdeffekter, säger han.
Resursbristen har vuxit fram under lång tid och personalen har varit tvungna att anpassa sig och hyvlat bort det som inte är absolut nödvändigt.
– Det är frustrerande att inte kunna arbeta på det sätt man vill och enligt de vårdprogram vi varit med om att utveckla. Vi vet vad vi ska göra men vi har inte resurserna, säger Andreas Söderström.
Han påpekar att det inte handlar om att ställa cancervården mot annan vård:
– Vi vill ha resurser för att kunna styra över verksamheten, återanställa personal och att verksamhetscheferna får mandat att fördela resurserna till mest nytta.
Han säger att risken är att kvalitén försämras ytterligare.
– Jag pratar inte bara om hårda data vad gäller överlevnad och komplikationer utan det finns många andra bitar i ett canceromhändertagande. Det är en lång kedja av händelser som måste samverka för patientens bästa.