Under 2015 hade Norrbottens landstinget cirka 1,5 miljoner patientkontakter. Någon promille av dem resulterade i anmälningar till patientnämnden med Lennart Åström som ordförande. Förra året anmälde 814 personer olika slags brister.
– Vilket är 100 fler jämfört med 2014, sade Lennart Åström, som bjöd på en levande pedagogisk redovisning över hur patienter mår efter att de varit i kontakt med vården.
Han pekade på att av de 814 personerna var 506 kvinnor.
– Andelen har ökat från 57 procent 2014 till 62 procent förra året, sade Åström, som gav politikerna hinten om att rapporten är ingen munter läsning.
– Det har inte varit så dåligt sedan 2004 så vi ligger på samma nivå som då, sade Åström, som pekade på att hälften av alla ärenden handlar om direkt felaktig behandling och en hel del av dem kan tillskrivas psykiatrin.
– Den efterlyser längre vårdtider men får det inte. Psykiatrin har för korta vårdtider. Patienterna får åka hem kraftigt medicinerade, sade patientnämndens ordförande.
Han sade att med tanke på utvecklingen behöver patientnämnden mer tid och resurser för att klara verksamheten.
Efter föredragningen kom en politisk diskussion huruvida vården är jämlik, hur det kommer sig att mer än hälften av alla klagomål kommer från kvinnor.
Här kom uppgiften att kvinnor kan ha andra slags mer besvärliga sjukdomar. Machomän i Norrbotten drar sig i det längsta för att gå till doktorn.
Kenneth Backgård (NS) kommenterade uppgiften om jämlikhet i vården.
– Det har varit en mångårig diskussion kring det men jag har inte sett några åtgärder.