Dog i väntan på ambulans – hamnade i virtuellt väntrum

En man i Norrbotten ringde SOS Alarm på grund av kraftig näsblödning. Mannen placerades i ett virtuellt väntrum men hann avlida i väntan på en ambulans.

En man i Norrbotten hamnade i ett virtuellt väntrum och hann avlida innan ambulansen kom fram.

En man i Norrbotten hamnade i ett virtuellt väntrum och hann avlida innan ambulansen kom fram.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Luleå2022-06-10 16:20

Händelsen inträffade i Norrbotten tidigare i år, vilket framgår av ett tips som en anställd vid ambulanserna i Luleå lämnade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i maj 2022.

Helena Spets är platschef på SOS Alarm i Luleå och kan inte uttala sig om den specifika händelsen.

– Vi behöver titta på detta ärende för att utreda vad som kan ha hänt, säger hon.

Virtuella väntrum används av SOS Alarm vid de tillfällen det inte finns några lediga ambulanser eller om bedömningen görs att läget inte är akut.

– Det är egentligen samma sak som om man sitter i ett väntrum på akuten. Man har ett tidsintervall och ser till att patienten mår bra och att inget har förändrats, säger Helena Spets,  platschef vid SOS Alarm.

Enligt rutinerna ska en sjuksköterska vara i kontakt med patienten under tiden han eller hon väntar i det virtuella väntrummet.

– Vi har tydliga rutiner för det virtuella väntrummet beroende på vilken prio patienten har och hur ofta en sjuksköterska ska ringa upp för att kontrollera statusen på patienten, säger Helena Spets.

Det framgår inte i tipset till IVO i vilken omfattning den avlidne mannen hade kontakt med en sjuksköterska under tiden han väntade på en ambulans. 

Tipsaren uppger att ambulanspersonalen upplever det virtuella väntrummet som en patientsäkerhetsrisk. Vad säger du om det?

– Det är igenting jag kan uttala mig om i dagsläget, säger Helena Spets.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!