”Det måste göras något åt denna situation nu. Genast. För varje dag som går far patienter och personal illa. Vi har ingen tid på oss”, avslutas brevet som 29 läkare skrivit under och skickat till toppolitikerna i Luleå och Bodens kommuner.
Anledningen är att läkarna vill att politiker ska göra allt i sin makt för att ordna korttidsplatser för färdigbehandlade patienter i kommunerna.
Nu ligger många färdigbehandlade äldre patienter kvar på sjukhuset och tar upp platser från den mer akuta sjukvården. Ida Skeppar, läkare på Sunderby sjukhus, uppger att man nästan dagligen måste skicka patienter till Kalix och Piteå älvdals sjukhus (PÄS). Man har inte plats för patienter på rätt avdelningar utan avdelningarna måste låna platser av varandra.
– En strokepatient som inte hamnar på en strokeavdelning har sämre prognos än om den hade hamnat på rätt plats. Patienter flyttas från hemsjukhuset till andra sjukhus om det finns plats där. Det ger ett merarbete, försämrad vård, överutnyttjande av transportresurser och är en källa till frustration och besvikelse hos patienter och anhöriga, skriver läkarna i sitt brev.
På Piteå älvdals sjukhus har man hittills kunnat hjälpa till och ta emot extra patienter, trots att man där nyligen drog ner tio vårdplatser.
– Vi hjälper till i den mån vi kan. Vi har dragit ner tio platser men vi har fortfarande möjlighet att hjälpa till. Kanske inte varje dag, men relativt ofta har vi tagit över andra kommuners och områdens patienter. Vi är väldigt glada över att vi har resurserna för att kunna hjälpa Sunderbyn, säger Sofie Altenburg, verksamhetschef för medicinkliniken på Piteå älvdals sjukhus.
Det finns inte en risk för samma situation på PÄS då?
– Vi har ett väldigt gott samarbete med kommunerna i älvdalen, det är någonting vi jobbar kontinuerligt med, och vi ser inte att vi skulle vara i den situationen. Vi har bra kommunikation med vårdgrannar och jag är jätteglad att vi kan rekrytera personal så att vi har möjlighet att stötta dem. Det är inte en belastning utan en självklarhet att vi ska ställa upp säger, Sofie Altenburg.
När brevet skrevs i måndags hade Sunderby sjukhus 35 patienter på sjukhuset som väntade på kommunala insatser. 13 från Luleå och 22 från Boden. Beläggningsgraden på sjukhuset låg på 113 procent och forskning visar att beläggningsgrad över 80 procent innebär patientfara.
– De som far mest illa är ändå inte de som vi lägger in, utan de som vi skickar hem från akuten trots att de borde läggas in. De syns inte i statistiken, skriver läkarna i sitt brev.