Olyckor i byggbranschen analyseras

Olyckor bland byggnadsarbetare är dubbelt så vanligt än hos andra yrken, enligt Arbetsmiljöverket. LTU kartlägger vilken forskning som finns kring riskerna.

Byggbranschen. Olyckor bland byggnadsarbetare är dubbelt så vanligt än hos andra yrken, enligt Arbetsmiljöverket.

Byggbranschen. Olyckor bland byggnadsarbetare är dubbelt så vanligt än hos andra yrken, enligt Arbetsmiljöverket.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

LULEÅ2016-11-07 19:00

På uppdrag av Arbetsmiljöverket genomför Luleå tekniska universitet, LTU, en analys över svensk och internationell forskning som rör risker och riskprevention på byggarbetsplatser.

– Den visar att det ser ganska lika ut i världen, men vissa kulturella skillnader finns. I Spanien sker till exempel fler olyckor efter lunchen, vilket kopplas ihop med alkoholintag till maten, säger Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid LTU, i ett pressmeddelande.

De vanligaste olyckorna uppges vara fall på mark eller från hög höjd. Men det kan också handla om saker som ramlar ner, att personal skadar sig på handhållna verktyg eller blir påkörda.

Risknivån påverkas av hur arbetet är organiserat, vilken kultur som finns, arbetssätt, attityder till säkerhet, ledarskap, arbetsvillkor och produktionskrav.

Generellt saknas svensk forskning inom området, enligt forskarna i Luleå.

– Det går att minska riskerna redan i projekteringsfasen, till exempel genom att välja byggmetoder som inte är farliga. Om farliga metoder ändå väljs, kan man i ett tidigt stadium diskutera vilka skyddsåtgärder som bör vidtas. Det är ett område där vi ser att det saknas forskning, säger Jan Johansson.

Bristande kunskap finns också gällande vad underentreprenörer och svart arbetskraft innebär för säkerheten samt hur en machokultur påverkar.

LTU:s arbete ska resultera i en kunskapssammanställning som ska tryckas upp i en skrift för bland annat arbetsgivare och fackliga organisationer.

– Sedan är det upp till Arbetsmiljöverket att föreslå åtgärder. I slutändan handlar det om att minska allvarliga olyckor inom byggbranschen, säger Jan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!