Ökning av svårt sjuka – Nystedt tror det var julhandeln

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är orolig över att antalet svårt sjuka i covid-19 går brant uppåt igen. "Det är bara att fortsätta kasta sig i diket så fort man ser någon annan människa", säger han.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att den stora ökningen av svårt sjuka med covid-19 är en effekt av beteendet dagarna innan julafton.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att den stora ökningen av svårt sjuka med covid-19 är en effekt av beteendet dagarna innan julafton.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-01-11 14:35

När coronapandemins andra våg den 30 november nådde den hittills högsta toppen testade 900 norrbottningar positivt för covid-19 veckan innan. Belastningen på sjukvården, med 57 inlagda patienter, var nästan tillbaka på samma nivå som när läget var som värst i våras.

Två veckor senare hade antalet pressats ner till 20, men andrummet blev inte långvarigt. Efter nyår har kurvan gått spikrakt upp. I måndags vårdas 46 personer på sjukhus, varav sju på intensiven, trots att de bekräftade coronafallen var 544 förra veckan, flera hundra färre än innan förra toppen.

– Det är för höga smittotal, men inte som i december. Jag tror att skillnaden är att många som provtog sig i november var ungdomar. Vi såg den största ökningen i åldersgruppen 13-19 år och det är i regel inte de som hamnar på sjukhus, säger Anders Nystedt.

Han tolkar det som uppgången bröts när de allmänna regionala råden skärptes i mitten av november, men att vårdbelastningen ökat för att äldre smittats under jul- och nyårshelgerna.

– Julklappshandelshetsen kom igång. Det är nog följden av julhandeln och jul- och nyårsfirandet vi ser nu när vi har så många som hamnar på sjukan. Vi får se nu hur det går när folk kommer tillbaka till jobbet nu, säger han.

Det tar ofta tio dagar till två veckor innan en person behöver vårdas på sjukhus och en vecka till innan de avlider. Nu har snart tre veckor gått sedan julafton. Men smittskyddsläkaren befarar alltså att smittspridningen kan få en ny skjuts när långlediga återgår till jobb och skola.

– Det är bara att fortsätta kasta sig i diket så fort man ser någon annan människa, säger Anders Nystedt.

Jämfört med övriga landet ser läget mindre negativt ut här i länet, men följden när fler behöver sjukhusvård blir att annan nödvändig vård trängs undan och ställs in. Och att människor fortsätter att dö.

– Även om det inte är höga siffror så är det nästan en om dagen som avlider och det känns som att det skulle kunna vara bättre. Det vore väldigt bra om vi slapp växla upp med fler iva-platser för det kostar otroligt mycket för vården.

– Vi är ganska nära nu och vi borde orka hålla ut till framåt våren. Vi har ju stått ut med det här eländet i tio månader och måste kunna göra det lite till, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!