Händelsen utspelade sig vid halv nio på tisdagskvällen förra veckan. Liv Ranweg satt och såg på tv när hon reagerade på att något inte stod rätt till – från övervåningen hörde hon sin 13-åriga son säga "åh vad äckligt och usch".
– Han sa: Mamma du måste se det här. Och i trappen stannade han upp och blev mer rädd, säger hon.
Sonen visar det senaste meddelande han fått på Snapchat, från en användare som han godkänt runt 30 minuter tidigare.
– Det var en bild på en skärmdump som en person har skickat.
Skärmdumpen visade en bild av Snapchat-kartan – en karta där användarna på det sociala mediet kan se var deras kontakter befinner sig. På bilden var sonens avatar inne i familjens hus och avsändarens avatar precis utanför.
Samtidigt som Liv Ranweg läser hela konversationen berättar hennes son vad som hände.
– Han trodde att han hade godkänt en kompis från skolan. Men så visade det sig väldigt snabbt, att det inte var det. Utan att det var en man som ville ha sexuella bilder, ville prata med honom på Facetime och att de då skulle göra sexuella grejer ihop.
Mannen ska även ha skickat bilder på nedre delen av sin kropp till sonen.
– Han försökte också övertala min son att: Det är ingen fara och du behöver inte vara rädd för att jag är äldre, jag är ändå kortare än dig skrev han.
Hon kollade ut genom villans fönster, men såg ingen.
– Det var jätteobehagligt. Jag känner att man har passerat många gränser bara genom att ta kontakt med barn och försöka övertala dem till sådana saker. Men sen att dessutom söka upp barnet och komma hem till någon, det känns som man har passerat fler gränser då.
Liv Ranweg uppmanar nu andra vårdnadshavare att vara uppmärksamma på hur Snapchat-kartan fungerar, samt att det går att aktivera "spökläge", som innebär att man blir osynlig för andra användare.
– Jag tänker att det är ganska viktigt att känna till att man kan bli uppsökt via snapkartan om man syns där.
– Sen tänker jag också att det är viktigt att prata med barnen och att man inte bestraffar dem, eller skuldbelägger dem om de är med om sådant här. Så de vågar berätta när någonting händer, säger Liv Ranweg.
Hon har informerat sin sons skola om händelsen samt skolan hon själv jobbar på. Hon gjorde även en polisanmälan, men den lades ner.
Anledningen till det var för att det inte gick att säkerställa vem den misstänkte var, berättar Louise Waara, förundersökningsledare, på polisens kontaktcenter i region nord.
– Det är inte alldeles enkelt att identifiera gärningspersoner när de bara har ett användarnamn som faktiskt inte säger någonting om vem det är. Det är många gånger falska alias de använder sig av, säger hon.
Samtidigt säger hon att det finns möjlighet att återuppta ärendet om det tillkommer mer information.
Att en person försöker utnyttja barn för sexuell posering är ett vanligt och allvarligt brott, berättar Linda Selin, förundersökningsledare på internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.
Vad är ditt råd till vårdnadshavare?
– Polisen vill ständigt uppmana till att vara på de plattformar där barnen är. Brottsligheten har förändrats under de senaste åren och barnen lever sina liv till stor del på internet och via de här applikationerna. Man behöver vara insatt i hur det fungerar, ha en diskussion och någon form av kontroll på det här, säger hon.