Ökad framtidstro bland bönderna

LANTBRUK. Lönsamheten har stärkts i svenskt jordbruk och framtidstron ökar rejält. I Norrbotten anser 40 procent av bönderna att lönsamheten var ganska eller mycket god under 2006. Det framgår av Lantbruksbarometern 2007, som presenterades i Luleå på torsdagen.

Luleå2007-04-20 00:00
- Det här är fjärde gången som jag är med och presenterar Lantbruksbarometern och den positiva trenden håller i sig, resultatet av attitydundersökningen är mer positivt än någon gång tidigare, säger Pär Isaksson, Sjulnäs, ordförande i LRF Norrbotten.

Det man kan ta fasta på för Norrbottens del är att 79 procent av bönderna i länet känner att de har konsumenternas stöd och hela 96 procent trivs ganska eller mycket bra med jobbet som bonde. I Norrbotten och Västerbotten svarar 81 procent att de "känner sig stolta över att vara lantbrukare".

Investeringar

Nästan fyra av tio, 37 procent (32 procent i landet som helhet), investerade i maskiner i fjol och 17 procent planerar att investera i år.

Andelen som investerade i byggnader förra året, 27 procent, var också klart över genomsnittet i landet. 24 procent uppger att de tänker investera i byggnader i år.

Torgny Långström, lantbruksansvarig på LRF Norrbotten, tycks dock mena att man får ta siffrorna med en nypa salt. Han bedömer att de planerade investeringarna inom mjölkproduktionen i södra Norrbotten minskar. Många lantbrukare i åldern 50+ planerar att lämna mjölkproduktionen - i stället för att tvingas göra en större investering - och gå över till köttproduktion.

Nya näringar

Hela 46 procent i Norrbotten vill utveckla nya verksamheter: 18 procent vill satsa på entreprenad, 16 procent på bioenergi, 14 procent på turism och hästar och lika många siktar på egen förädling och gårdsförsäljning.

Eller varför inte satsa på grönsaker?! Tanya Hultman, som med framgång odlar morötter i Holmträsk och är engagerad i föreningen Odlat i Pite älvdal, tycker att fler borde ta chansen att producera grönsaker: morötter, vitkål, purjolök, broccoli, sockerärter etcetera.

Efterfrågan på lokalodlade morötter är stor i Pite älvdal, Hultmans farm säljer allt vad de kan odla på 8,5 hektar och kunderna ropar efter mera. Samarbetet med Coop Forum i Piteå är mycket gott, medan det mer centralstyrda Ica är svårare att komma till tals med.

Som en träpinne

Tomas Lejon, lokalbankschef, Swedbank i Luleå, tycker även han att fler borde börja odla morötter i Norrbotten.

- Det är stor skillnad på smaken, att äta en sydsvensk morot är som att tugga i sig en träpinne jämfört med en morot från Alterdalen, berömmer Pär Isaksson.

- Tack vare de många soltimmarna blir sockerhalten högre, förklarar Tanya Hultman.

På tal om klimat har även lantbrukarna tillfrågats om hur de ser på de hotande klimatförändringarna i årets Lantbruksbarometer. Nästan varannan bonde i Sverige är ganska eller mycket oroad över klimathotet. Minst orolig är man i Norrbotten och Västerbotten.



FOTNOT.
Lantbruksbarometern är en årlig rapport som redovisar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget och framtiden och som utkommit sedan 1987. Den här gången har Sifo på uppdrag av LRF, LRF Konsult och Swedbank intervjuat 3 922 lantbrukare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om