Klimatsmart odling med snö: Så gör du

Det är hög tid för vintersådden. Erica Rosendahl från Skogsbrynets trädgård berättar mer om hur du använder dig av snön för att odla.

Använd snön för att odla klimatsmart, enkelt och bekvämt, tipsar Erica Rosendahl.

Använd snön för att odla klimatsmart, enkelt och bekvämt, tipsar Erica Rosendahl.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-04-09 15:00

Det dröjer innan marken är helt snöfri men det går faktiskt att komma igång med sådden redan nu. Att man kan så i krukor inomhus vet de flesta, men att man kan så utomhus i Norrbotten i april – det är inte helt självklart.

undefined
Använd snön för att odla klimatsmart, enkelt och bekvämt, tipsar Erica Rosendahl.

– Vintersådd funkar hur bra som helst, säger Erica Rosendahl på Skogsbrynets trädgård i Måttsund.

Men det är inte alla grönsaker som passar för vintersådd. Lämpliga grönsaker är dill, spenat, alla typer av kål och rädisa. Gurka och tomater däremot, tycker om värme och lämpar sig bättre för odlingen inomhus.

undefined
Passa på att starta vintersådden nu för att få ett försprång med din odling.

Det första, säger Erica Rosendahl, är att utgå från vad man vill äta.

– Många kanske odlar sådant de tycker ser häftigt ut, men sedan äter de inte det. Barnen kanske inte är så förtjusta i rotselleri. Det blir roligare för alla i familjen att vara med.

– Det första man behöver är en låda. Om du har en plastlåda eller en champinjonlåda från butiken så funkar den. Det man ska tänka på är att den ska vara ganska djup, ungefär tio centimeter, säger Erica Rosendahl.

undefined
Tråget är fyllt av ekologisk jord. Lådan går gärna ha hål, så kallad dränering, i botten. Undertill ligger kartonger och tidningar så jorden inte spills ut.

Hon berättar att hon sparar kartonger och tidningar under hösten och vintern för att använda till sådden. Hon lägger kartonger längst ned i lådan och täcker även sidorna så jorden inte ramlar ut.

Hon rekommenderar att använda sig av ekologisk jord. Är man riktigt nitisk kan man förstås använda sig av ekologiska frön, men det är jorden som är viktigast, säger hon.

– Och att man inte använder sig av konstgödsel. När man gödslar ska den vara kravmärkt och godkänd för ekologisk odling.

Det beror förstås på att man kommer äta det man gror. Hon använder sig av fröer som lämpar sig för kall jord. Det som händer med vintersådd är att fröna blir härdiga och mer tåliga.

undefined
Tråg som innehållit vindruvor är lämpliga att odla i.

I dag sår Erica Rosendahl dill som kommer vara redo att skördas om några veckor. Hon sår fröna tätt:

– Det kan man göra vid kallsådd, förklarar hon.

Sedan täcker hon fröna med ett par centimeter jord. 

– I det sista steget använder jag mig av snö istället för vatten. När det blir nog varmt smälter snön och vattnar fröna. Jag lägger ett ganska tjockt lager. Om det blir kallt kan man skydda tråget med bubbelplast eller fiberduk men låt sådden stå kvar utomhus, bär inte in den.

undefined
Här har Erica Rosendahl fyllt tråget med snö. Nu lägger hon in tråget i det kalla växthuset och väntar tålmodigt på att fröna ska bli dill.

Att använda sig av snön är både bekvämt, klimatsmart och lätt. När snön smälter fyller du bara på mer.

Tråget kan du lämna på balkongen, i växthuset eller på bron i skugga. Om några veckor är det dags att skörda.

undefined
Dill, ruccola, alla sorters kål och rädisor är exempel så sådant som lämpar sig för vintersådd. "Testa", uppmanar Erica Rosendahl.
Vintersådd – så gör du

1. Välj en låda som är ungefär tio centimeter hög som du fyller med papperstidningar eller kartonger.

2. Fyll på med ekologisk jord.

3. Strössla med frön, vintersådd kan sås tätt. 

4. Lägg på ett lager jord över fröna.

5. Lägg på ett ganska tjockt lager med snö, någon centimeter högt. Ställ ut på balkongen, bron eller i ett växthus, i skugga. Fyll på med mer snö vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!