Stellan Welin är professor i bioteknik, kultur och samhälle vid Linköpings universitet. Bland annat har han forskat kring etiska och sociala frågor kring framväxande nya teknologier.
Till Luleå kom han för att tala om framtidens mat, som en del av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens 200-årsfirande under 2014.
Ökad efterfrågan
Han beskrev en ökad efterfrågan på kött. Enligt FN var köttkonsumtionen i världen 229 miljarder ton vid millennieskiftet. År 2050 beräknas den vara dubbelt så stor.
Han berättade om hur en ”konstgjord” hamburgare åts i London i augusti 2013. Han stekte sin hamburgare och lät två matskribenter provsmaka.
– Det smakar som kött. Fast den är lite torr, löd omdömet.
Hamburgaren hade producerats genom att man tagit biopsier i muskler på djur som slaktats av andra anledningar än till hamburgare. I laboratorium hade man sedan odlat upp dessa biopsier till muskelceller, som sedan utvecklats till kött och hamburgare. Detta är bra för miljön bland annat eftersom produktion kommer att kunna ske i städerna. Transporterna minimeras och det blir 78-96 procent mindre utsläpp av växthusgaser.
Den historiska burgaren kostade 325 000 dollar – men i framtiden kommer den sortens mat att kunna produceras betydligt billigare.
Nyttiga insekter
Welin pratade också om en annan framtida föda, nämligen insekter som gräshoppor, larver och maskar. Redan i dag är det mat som många äter.
– Insekter innehåller så väldigt mycket nyttigheter, främst proteiner. Dessutom är de lätta att odla.