Möbelföretag lanserar 3D-printad kollektion

Det nya möbeldesignföretaget Normada lanserar en kollektion med 3D-printade möbler. "Vi ville göra någonting hållbart där vi som leverantör kan ta ansvar för hela kedjan", säger grundaren Johanna Vesterberg.

Möbeldesignföretaget Normada lanserar en 3D-printad kollektion. Först ut är en gungsoffa i trä samt en bricka i trä och renskinn, båda tillgängliga från och med den 25 november.

Möbeldesignföretaget Normada lanserar en 3D-printad kollektion. Först ut är en gungsoffa i trä samt en bricka i trä och renskinn, båda tillgängliga från och med den 25 november.

Foto: Pressbild

Luleå2021-12-09 07:00

Under torsdagen lanserar det Luleågrundade möbeldesignföretaget Normada en 3D-printad kollektion som utvecklats tillsammans med forskningsinstitutet RISE och Luleå tekniska universitet.

– Vi tittade på problematiken i världen och ville göra någonting hållbart där vi som leverantör kan ta ansvar för hela kedjan. Vi såg behovet av att kunna återanvända materialet, mala ner det och printa det på nytt, säger grundaren Johanna Vesterberg som har en gedigen bakgrund från textil, bygg- och möbeldesign.

Med traditionellt hantverk, starkt klimatengagemang och 3D-teknik vill hon forma nya koncept.

– Vi ska bidra till en bättre värld genom att förändra sättet möbler tillverkas, konsumeras och återvinns.

Kunden väljer mellan handgjorda eller 3D-printade produkter och mellan att köpa, hyra eller panta dem till något nytt. Först ut är en gungsoffa i trä samt en bricka i trä och renskinn. Ytterligare produkter lanseras sedan löpande i båda formaten med start redan i början av nästa år.

Det finns ett antal företag med liknande koncept inom 3D-printing, men Normada sticker ut, berättar Johanna Vesterberg.

– Det som gör oss speciella är vår skandinaviska design. Vi vill komma in i de svenska hemmen och hem runt om i världen.

Företaget, som startades den 25 november i år, har ingen utställningslokal ännu. Ett showroom planeras i Stockholm där de flesta kunderna finns, men Johanna Vesterberg hoppas också kunna hitta en lokal i Luleå inom en snar framtid.

Genom att visa att den här typen av verksamhet är möjlig hoppas hon att Normada open source furniture ska bidra till utvecklingen i branschen.

– Normada är globalt orienterat och lokalt medvetna. Jag ger mig inte förrän vi skapar hundra procent cirkulära möbler som produceras så nära kunden som möjligt. För varje fysisk produkt i vår 3D-kollektion tillgängliggörs CAD-modeller att ladda ner gratis och på så vis kan skandinavisk design spridas över hela världen utan transporter och plastemballage, säger hon.

Inspirationen till möblerna kommer från de tysta norrländska skogarna, det öppna landskapet på Öland och hennes hemstad Luleå.

– Till gungsoffan har jag hämtat inspiration från fågelbon, de svajar och är ombonade, säger Johanna Vesterberg.

Kunden väljer mellan handgjorda möbler i lokalproducerat trä eller 3D-printade i miljövänligt material.
Kunden väljer mellan handgjorda möbler i lokalproducerat trä eller 3D-printade i miljövänligt material.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!