Utdelare av det nya jämställdhetspriset är Norrbottens läns landsting, länsstyrelsen och Luleå tekniska universitet.
–Det här är frågor vi alla har högt på dagordningen, säger Kent Ögren (S), landstingsråd och en av deltagarna i den jury som kommer att utse vinnaren.
Priset kan gå till privatperson, organisation, förening eller företag som jobbar med jämställdhetsfrågor. Juryn kommer att titta på om det arbete som de ansökande bedriver har en koppling till det övergripande jämställdhetsmålet att kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma samhället och sina egna liv.
–Det är roligt att priset instiftas, det finns många eldsjälar som behöver uppmuntras. Det är roligt att kunna premiera de som jobbar med jämställdhet, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå som också sitter med i juryn.
Den som tilldelas jämställdhetspriset kommer att uppmärksammas på Nordiskt Forum i Malmö senare i år. Någon slags ceremoni på hemmaplan planeras också.
Förutom instiftandet av jämställdhetspriset firar Norrbotten också att man är först i landet med att alla länets kommuner skrivit under CEMR-deklarationen, den europeiska deklarationen för jämställdhet.
–Här är landstinget och Piteå kommun förebild. Piteå var den första kommunen som skrev under deklarationen, säger Yvonne Stålnacke.