Nytt centrum ska höja kompetensen

Ett beroendecentrum med tolv vårdplatser på Sunderby sjukhus ska vara fullt etablerat 2016. Greger Pettersson är dock kritisk till att Piteå kommun avsätter en halv miljoner kronor till verksamheten.

”Vi inför en nivå till i missbruks- och beroendevården i Norrbotten”, säger landstingsrådet Kent Ögren. (Arkivbild)

”Vi inför en nivå till i missbruks- och beroendevården i Norrbotten”, säger landstingsrådet Kent Ögren. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2014-10-02 19:33

Landstingsstyrelsen har beslutat att starta ett beroendecentrum med tolv vårdplatser på Sunderby sjukhus i samarbete med länets 14 kommuner. Enligt landstingsrådet Kent Ögren (S) är överenskommelsen ett stort steg för att erbjuda en bättre missbruksvård.

– Det är en kompetens högre än det man erbjuder idag med fokus på forskning också, säger han.

Beroendecentrum ska erbjuda vårdplatser för abstinensbehandling vid komplicerade tillstånd som led i en vårdfläta för de svårast sjuka som inte kan klaras med närsjukvårdens och kommunernas kompetens. Avdelningen ska också ge kompetensstöd till närsjukvård och kommuner.

– Länets 14 kommuner har tyckt att de vill finnas med på en nivå som är högre än de kan erbjuda hemmavid, säger Kent Ögren.

Tjänstemän kritiska

Det omfattande arbetet med att etablera ett beroendecentrum sker i etapper och målsättningen att det ska vara fullt etablerat den 1 januari 2016. Landstinget blir huvudman och länets kommuner ska delfinanisera verksamheten enligt ett samverkansavtal som tas upp för beslut i varje kommun.

– Personligen har jag varit kritisk till att avsätta en halv miljon kronor av Piteå kommuns skattebetalares pengar till en verksamhet i Luleå, säger Greger Pettersson, avdelningschef för stöd och omsorg i Piteå kommun.

Litet användande

Enligt honom är det bra att landstinget inrättar en vårdavdelning för de svåraste fallen – däremot kan han inte se några kommunala vinster med att finansiera socialsekretare i Sunderbyn.

– Landstinget kommer att ta ett bättre ansvar för Pitebornas vård och hälsa om de gör en specialistfunktion i Sunderbyn men vi har så pass välutvecklad missbruksvård i kommunen så vi kommer att ha väldigt litet användning av ett beroendecentrum, säger Pettersson.

Önskar mer pengar

Hans förhoppning är att kommunfullmäktige skjuter till mer pengar till missbruksvården om de fullföljer avsikten att gå med i överrenskommelsen.

– För vi kommer inte att minska våra kostnader tack vare ett beroendecentrum, säger han.

Varken kommunalrådet Peter Roslund (S) eller socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S) kan säga var pengarna ska tas ifrån om beslutet går igenom.

– Var den halvmiljonen ska komma från har jag inte diskuterat. Det är klart att Greger inte vill att den ska gå från missbruksvården, säger Agnetha Eriksson.

FAKTA Lagstadgat samarbete

Revisionsrapporter från 2012 konstaterar att missbruks- och beroendevården i Norrbotten behöver utvecklas. Beroende på var patienterna bor i länet har man olika förutsättningar att få vård och stöd. Det finns behov av att tydliggöra mål, ansvarsförhållanden och vårdnivåer och att tydliggöra samarbetsytor mellan länets kommuner och landstinget.

Genom ändringar i hälso- och sjukvårds­- lagen och i socialtjänstlagen den 1 juli 2013 infördes en skyldighet för landsting och kommuner att ingå gemensamma överenskommelser om samarbete i missbruksvården. Syftet med lagändringarna är att stärka samverkan för att bättre tillgodose behovet av vård, stöd och behandling för målgruppen. Patienten ska inte riskera att hamna mellan olika ansvarsområden.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om