Läkarbristen är ett stort problem inom ögonsjukvården i länet och coronapandemin är gjort köerna ännu längre. De längsta köerna gäller nybesök och glaukompatienter.
– Varje glaukompatient har ett vårdprogram där det anges vilka värden personen måste hålla sig inom och med vilka intervaller kontrollerna ska göras. Här har vi inte lyckats hålla programmen för varje patient, säger Gunilla Nordlander, verksamhetschef för ögonvården i länet.
Men nu är förhoppningen att det ska bli ändring på det.
– Från och med denna vecka har vi ett nytt arbetssätt med dagliga glaukommottagningar som tar emot patienter för att utföra synfältsundersökningar och mäta ögontryck. Sedan har vi en ögonläkare, eller en ST-läkare som är långt gången i sin utbildning, som är avsatt att dagligen gå in och bedöma resultatet av de kontroller som sjuksköterskorna gör.
Gunilla Nordlander berättar att personalen hittills varit väldigt nöjda med arbetssättet och hon ser det som ett effektivt sätt att arbeta med att minska köerna. Arbetssättet kommer att pågå även under 2021 och kan komma att bli permanent.
Hon ser inte något behov av samarbete med privata ögonläkare för att beta av köerna.
– Vi vill bygga upp den offentliga ögonvården och vi arbetar för fullt med rekrytering och att få våra ST-läkare att bli kvar även efter utbildningen.